ВСС освободи Иван Гешев като главен прокурор

 ВСС освободи Иван Гешев като главен прокурор
12-06-2023г.
0
Лентата

Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската колегия заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт.

Това стана с подкрепата на 16 членове на съвета, против гласуваха четирима. Иван Гешев не присъства на освобождаването си, тъй като замина за Страсбург.

Освобождаването на Гешев ще стане факт, когато президентът подпише указ за това. Ако откаже да го подпише, отново трябва ВСС да обсъди това предложение и то пак да бъде гласувано. 

Кадровиците разглеждаха второто предложение за освобождаването му - за накърняване на престижа на съдебната власт заради репликата му "политически боклук"

В началото на заседанието ВСС отхвърли новите доказателствени искания по казуса, внесени от Иван Гешев

Кадровиците изслушаха заместник-главния прокурор Даниела Машева, след което Иван Гешев напусна заседанието с обяснението, че пътува до Страсбург за изслушване в комисията LIBE

Възникна спор дали заседанието може да продължи в отсъствието на Гешев или трябва да бъде отложено. Мнозинството гласува обсъждането на продължи.

С 13 гласа "за" и 7 "против" кадровиците решиха да продължат процедурата в отсъствието на главния прокурор, който днес на обяд напусна заседанието, за да замине за Страсбург, където е на изслушване в комисията LIBE.

В началото на заседанието стана ясно, че Иван Гешев е внесъл нови доказателствени искания в своя защита - да се направи социологическа експертиза за това как репликата му "политически боклук" се е отразила на общественото доверие в съдебната власт и да се направи "литературна експертиза" на казаното от него. Предложенията му бяха отхвърлени.

По-рано сутринта правосъдният министър Атанас Славов допусна, че ако доказателствените материали не бъдат допуснати за разглеждане, е възможно решение да има още днес.

Кадровиците разпитаха заместник-главния прокурор Даниела Машева. От изслушването ѝ възникнаха противоречия между това, което казва тя и казаното в четвъртък пред ВСС от зам. главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов.

"Виждайки главния прокурор, за мене той беше с изражение на лицето, което е доста нетипично, необичайно. Друг път не съм виждала главния прокурор с такъв израз на лицето. Аз тогава, моите субективни възприятия бяха, че вероятно се касае за едно преживявано от него голямо притеснение. Всъщност, винаги той се държи много по-ведро, много по-лъчезарно.

На тази оперативка не съм чула да се споменава за наличие на 150 записа. Никой не зададе въпрос, не е ставало дума за това как е изготвен този запис и кой го е направил.

Всъщност, може би имаше едно изречение от г-н Сарафов, че подобно записване е помиярско и тогава г-н Гешев каза, че помияри записват. Но понеже доста динамично се развиха събитията, впоследствие разбрахме след пресконференцията, че този запис е бил предаден на флашка на негов служител", заяви Даниела Машева, заместник-главен прокурор.

След края на изслушването на Машева Иван Гешев каза, че напуска заседанието на ВСС заради пътуването си до Страсбург. Правосъдният министър Атанас Славов и членове на ВСС видяха в действията му опит за осуетяване на производството по искането за предсрочното му освобождаване от поста.

Атанаска Дишева, член на ВСС:

   "Г-н Гешев, съжалявам, че трябва да бъде пряма в изказа си, но аз лично считам, че вие шиканирате приключването на тази процедура".

Иван Гешев, главен прокурор:

   "Аз не съм се родил главен прокурор. Казвам ви го искрено и приятелски, нито ще умра главен прокурор".

Атанас Славов, министър на правосъдието:

 "Също считам, че тръгването Ви в момента е опит за осуетяване на производството, но съм длъжен да уточня следното - министърът на правосъдието също е поканен да участва на изслушването в Страсбург в Комисията LIBE, но министерството изпраща заместник-министър, именно защото това производство е изключително важно за българското общество".

По-рано тази сутрин, на влизане на заседанието на ВСС, главният прокурор Иван Гешев определи предложението за отстраняването му като "политически инсцениран опит в нарушение на всякакви правни принципи".

"Вярвам, че не само ние, магистратите, членовете на ВСС и всеки българин, ако сега се наведе, вече няма да се изправи. От опита за убийството ми до този политически инсцениран опит за отстраняването ми в нарушение на всякакви правни принципи, представете си какво се случва с един обикновен магистрат, с един обикновен българин. Опасността е да се върнем към времената, когато ни управляваше една тричленка или петчленка, наречена политбюро. Надявам се, че ВСС няма да влезе в политическия график, може би, на Пеевски и Борисов. Вярвам в родината и българския народ", каза Гешев пред медиите.

Междувременно пред ВСС се проведе демонстрация срещу главния прокурор Иван Гешев в защита на осъдената бивша кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

На предишното заседание изненадващо беше оттеглено първото искане, внесено от шестима членове от прокурорската колегия на ВСС. Става дума за обвиненията, че главният прокурор се е намесил при разследването на взрива срещу него, като е допуснал присъствието на израелски експерт на местопроизшествието.

На заседанието, което продължи 14 часа, бяха изслушани като свидетели директорът на националното следствие Борислав Сарафов и неговият заместник Ясен Тодоров. Днес процедурата продължава със събиране на доказателства.

Източник: БНТ

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.