Ало, има ли пилот в самолета?

Ало, има ли пилот в самолета?
14-11-2023г.
0
Слави Василев

Слушах премиера Денков по БНР преди малко.

Така. Опитвам се да бъда вежлив защото все пак става дума за министър-председателя и за това ще кажа, че той говори откровени неистини, за да не кажа друго - сещате се. По много теми говори неистини. Интервюто му съдържа плеяда от неточности, половинчати истини и манипулативни твърдения.
За да онагледя твърденията си ще избера темата, свързана с неистивото желание на премиера да смени председателя на ДАНС.

Това, което ще напиша е техническо, изисква цитирането на закони и факти и не е увлекателно като за статус във фейса, но трябва да навляза в детайли, за да се аргументирам. Все пак твърдя, че премиерът манипулира – не е малко. 

Така. Денков е изпратил предложение до президента за издаване на указ за предсрочно освобождаване на председателя на Държавна агенция Национална сигурност, с мотиви и основание посочени в чл. 8, ал.4, т.7 от Закона за ДАНС, който постановява, че предсрочно прекратяване може да се иска при „тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на агенцията“. Според мотивите на премиера, председателят на ДАНС трябва да бъде освободен „защото е допуснал неговият заместник г-н Деньо Денев да извърши действия непосредствено преди провеждането на местните избори, съдържащи неправилни квалификации и внушения на основа на непотвърдена информация“. Така.

Първо г-н Деньо Денев, заместникът, който Денков иска да уволни, е назначен на 29 август 2023г. от самия кабинет Денков. А днес премиерът праща мотиви до Радев с искане за освобождаване на Тончев защото е отказал да освободи Денев, който е назначен от самия Денков!! Ало, има ли пилот в самолета?!?

Второ. Денков твърди, че избраният от тях заместник на Пламен Тончев, г-н  Деньо Денев, е направил тежко нарушение защото е изготвил справка, съдържащи данни за поведението на отговорни държавни лица,  в случая заместник-министъра на електронното управление, г-н Михайл Стойнов – който също е избран от кабинета Денков. Според премиера тези данни съдържат – цитирам „внушения“. Няма да коментирам професионализма на министър-председателя, който би трябвало да знае, че когато цитираш законова основание за освобождаването на висше длъжностно лице, още повече свързан с разузнаването, понятието „внушение“ не сред законоустановените мотиви. Законоустановен мотив е, например, неспазване на служебните си задължение – което би могло да бъде липсата на такава справка, а не наличието й. Да не говорим, че чл. 29 от Закона за ДАНС казва, че „информационната дейност е дейност по събиране обработване, систематизиране, съхраняване, анализиране, използване и предоставяне на информация на потребителите на агенцията (премиера, президента, председателя на НС, шефа на ЦИК, когато става въпрос за избори и т.н.). Тоест г-н Деньо Денев си е свършил работата. Това, че на Денков не му харесва какво пише в справката не е законоустановена причина за освобождаването му.

Трето, твърденията на премиера, че споменатата справка съдържа непотвърдена информация е фактически невярно, доколкото бе безспорно установено, че описаното от ДАНС поведение на заместник-министъра на електронното управление бе публично признато от него самия.

Значи, не знам къде е шизофренията - Денков спомена думата по време на интервюто си някъде, но аз шизофрения, и то в много голяма доза, виждам в действията на правителството. И тук пиша детайли, цитирам закони и документи, не защото е приятно за четене, а защото твърдя, че премиерът говори неистини и манипулира с една единствена цел - да овладеят всички институции в държавата, за да няма кой да им се пречка.

Но проблемът дори не е в това, че искат да овладеят държавата, включително ДАНС, който действа независимо именно благодарение на това, че ръководителят не е маша на правителството. Проблемът е, че тези са толкова професионално неподготвени, че в опита си да овладеят всички институции – ще посегнат и на президентството, помнете ми думата – ще забъркат невиждана каша. Уверявам Ви, че ако имахте достъпа до информация, който имам аз и способността да я смелите (защото е много), площадите на България още утре се пълнят с викове „оставка“ и „До-лу Ден-Ков“. 

Но за това трябва информация, я тя трудно стига до хората. Защото е много, защото е сложна и защото не искат. И те именно на това се крепят.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.