Фейсбук започна като нещо безплатно, приятелско, старателно поддържано

Фейсбук започна като нещо безплатно, приятелско, старателно поддържано
13-11-2023г.
0
Емил Йотовски

Хайде малко повече прозрачност. Не защото съм с черна мнителна душица, а просто така – от учтивост.

Отдавна се знае, че фейсбук с хитри манипулативни и уж човешки техники придоби собственост върху нашите мисли и спомени. Пленени сме с акаунти от по над десет години и невъзможни за възстановяване приятелски линии. И сме пленени, така да го наречем.

Но притежанието на снимки и текст за фейсбук не е достатъчно. Налага ни се модел на мислене зле маскиран зад някакви си стандарти на някакво си общество. За свобода на изразяване въобще не ми се говори. Писна ми да пиша с кльомби и правописни грешки думи, цензурирани от електронните ченгета. Сигурен съм, че и при вас е така.

Но нека си спомним как беше? Фейсбук започна като нещо безплатно, приятелско, старателно поддържано и със стремеж всичко да е максимално удобно.
За да се превърне в бойно поле, в което се сблъскват хората срещу системата.
И нека не ви натъжавам, но ние, хората, губим.

Надеждата ни е в нещо ново, което ни се предлага на тепсия. Нова платформа. Българска, правдива и така нататък. И ние с радост ще отидем в нея. 
Но… Ето пак се обажда мнителната ми душа… Но кое ни гарантира, че след година или две, когато ще сме изпълнили тази платформа с нашите мисли и спомени, поредната корпоративна гад няма да реши, че трябва да налага някакви стандарти на някаква общност? Да трие, да супресира статуси или да трие цели профили защото електронната му патка е пораснала до необходимия размер.

Да, за Мрежата говоря.
Това е само въпрос. Някой има ли отговор?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.