Американската „Блек рок“ изкупува Украйна. Защо елитите в САЩ да искат мир при такава сделка?

Американската „Блек рок“ изкупува Украйна. Защо елитите в САЩ да искат мир при такава сделка?
04-01-2023г.
0
The American Conservative

Снимка от срещата на Зеленски с главния изпълнителен директор на „Блек рок“ Лари Финк (Снимката е предоставена от официалния сайт на президента на Украйна)

Автор: Брадли Девлин, theamericanconservative.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украйна има нов поддръжник от запад. Не става дума за национална държава или военен предприемач, а за финансовата компания „Блек рок“. Украйна обяви в сряда, че украинският президент Володимир Зеленски е провел видеоконферентна връзка с главния изпълнителен директор на „Блек рок“ Лари Финк. Двамата очевидно са сключили сделка за координиране на инвестиционните усилия за възстановяване на разкъсаната от войната държава. В съобщението се посочва, че някои ръководители на „Блек рок“ ще посетят Украйна през 2023 г., за да изпълнят консултативните си задължения. "В съответствие с предварителните споразумения, сключени по-рано тази година между държавния глава и Лари Финк, екипът на „Блек рок“ работи от няколко месеца по проект, който има за цел да съветва украинското правителство как да структурира средствата за възстановяване на страната", според украинското правителство

Едно такова предварително споразумение е меморандумът за разбирателство, сключен между „Блек рок“ и Украйна. Подписан е от украинското министерство на икономиката и BlackRock Financial Markets Advisory във Вашингтон на 10 ноември 2022 г. В него се казва, че BlackRock FMA ще съветва украинското правителство, по-специално Министерството на икономиката, за инвестиционната пътна карта за възстановяване на икономиката на Украйна.

Прессъобщението на „Блек рок“ за меморандума от 10 ноември е пълно с кухи корпоративни фрази. Компанията ще работи с Украйна "за създаване на пътна карта за прилагане на инвестиционната рамка, включително за определяне на избор на проекти за предвидената организация, структура, мандат и управление".

За базираната в Ню Йорк инвестиционна компания постоянно се пише в американските медии. Статия на Wall Street Journal от лятото твърди, че „Блек рок“ е една от няколкото големи инвестиционни фирми, причиняващи изкривяване на жилищния пазар. Материалът описва как „Блек рок“ и фирми като нея използват огромните си капитаи, за да купуват еднофамилни къщи, повишавайки цените.

Има два непосредствени икономически ефекта от гореспоменатите увеличения на цените. Първо, по-високите жилищни разходи облагодетелстват имотите, които вече са собственост на „Блек рок“, особено в райони, където фирмата е инвестирала много.

Вторият ефект е, че изкуствено завишените цени изтласкват работещите семейства, оставяйки само богатите или инвестиционните фирми с големи капитали като единствени играчи, останали на пазара.

В Хюстън, например, милиардерът Финк съобщава, че стои зад една четвърт от последните покупки на жилища. Той просто изкупува цели квартали и ги използва за отдаване под наем. „Блек рок“ помага за създаването на постоянна класа наематели, въпреки че отдавна се знае, че собствеността на жилище е един от ключовите елементи за изграждане на богатство и поддържане на американската средна класа.

Всичко това е доста вбесяващо. Почти със сигурност „Блек рок“  получава щедро заплащане от украинското правителство за консултиране по тази пътна карта за възстановяване. И откъде украинското правителство в момента получава финансирането си, като се има предвид, че икономиката му е в хаос и войната е скъпо начинание? От правителството на САЩ, разбира се. До края на календарната година САЩ ще са предоставили 13 милиарда долара пряка бюджетна подкрепа за правителството на Украйна, за да избегне дефицит и откровен фалит, а президентът Джо Байдън обеща да подкрепи Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо".

Така че „Блек рок“ получава заплащане от американските данъкоплатци чрез украинското правителство, за да разработи план, който гарантира успеха на бъдещите инвестиции в Украйна. Инвестиции, спечелени от превръщането на американските жилища в недостъпни за американците.

Със сделка като тази, защо тази за нашият финансов и политически елит някога биха искали мир?

Брадли Девлин е репортер на The American Conservative. Завършил е Калифорнийския университет в Бъркли със специалност "Политическа икономия". Бил е репортер на Daily Caller, публикувал е в Daily Wire и Daily Signal.

Източник: glasove

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.