България и Румъния трябва да се присъединят към Шенген без повече отлагане, призова Фон дер Лайен

България и Румъния трябва да се присъединят към Шенген без повече отлагане, призова Фон дер Лайен
13-09-2023г.
0
Лентата

Нека най-после приемем България и Румъния в Шенген, без повече да отлагаме. За това призова председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч пред Европейския парламент в Страсбург за състоянието на ЕС. Тя говори за разширяването на ЕС, миграцията, опазването на природата, състоянието на икономиката, войната в Украйна, правата на жените и равенството на половете.

ПРАВА НА ЖЕНИТЕ

Фон дер Лайен призова за законодателство, което да въведе за основен принцип това, че "не значи не". Не може да има истинско равенство на половете без защита срещу насилието, настоя тя. Председателят на ЕК отбеляза като едно от постиженията на ЕС въвеждането на Истанбулската конвенция.

ОПАЗВАНЕ НА  ПРИРОДАТА

Планетата кипи, затова ЕС се опитва да я защити и да опази бъдещия напредък, заяви Фон дер Лайен, като в примерите за последните природни бедствия посочи и наводненията в България. Тя добави, че ЕК е обвързала действията за опазването на природата с икономически подход, за да се очартае посоката за бъдещите инвестиции. ЕК започва диалог с производителите за премахване на въглеродното замърсяване. Вярваме, че този преход е в основата на бъдещата конкурентоспособност на ЕС и работните места на европейците, допълни тя. Фон дер Лайен съобщи, че се подготвя европейско законодателство за производството на ток от вятър, като се ускори издаването на разрешения и се улесни достъпът до финансиране на подобни проекти.

Тя съобщи, че ЕК започва разследване на субсидиите за внасяните от Китай електромобили. Трябва да се защитим, като оставим каналите за комуникация с Китай отворени, настоя Фон дер Лайен. По нейните думи китайското производство е нечестно субсидирано от държавата, което води до прекалено ниски цени на изделията и подкопава европейските работни места.

РАБОТНИ МЕСТА И ДРУЖЕСТВА

Председателят на ЕК съобщи, че днес в ЕС почти няма безработица. Имаме нужда от квалифицирани мигранти, допълни тя. Време е правенето на бизнес в Европа да стане по-лесно; поставяме цел за намаляване на бюрократинчите изисквания с 25 на сто, допълни Фон дер Лайен.

ЕНЕРГЕТИКА

Останахме единни и не се пречупихме пред опита на Русия за изнудване с доставките на енергоносители, посочи председателят на ЕК. Цената на на доставяния газ бе над 300 евро за мегаватчас преди година, днес е около 35 евро. Трябва да използваме същия подход при осигуряването на суровини и водород, настоя Фон дер Лайен.

ИНТЕРНЕТ И ТЕХНОЛОГИИ

Тя отбеляза, че ЕС въвежда ясна отговорност за доставчиците на услуги и същото трябва да се отнася при изкуствения интелект. Фон дер Лайен настоя за световно законодателство за изкуствения интелект, което да съдържа ограничения и възможности за управление. Тя добави, че ЕС вече подготвя това законодателство и следва възможно най-бързо да го одобри, въведе и приложи.

МИГРАЦИЯ

Фон дер Лайен съобщи, че ЕС е подобрил охраната на границите. Благодаря специално на България и Румъния, че показаха как най-добре да се действа за предоставянето на убежище и за връщането на незаконно проникналите в ЕС мигранти. България и Румъния доказаха, че са част от Шенген, нека най-после ги приемем, без повече отлагане, настоя тя и призивът й бе посрещнат от пленарната зала с ръкопляскания.

Председателят на ЕК призова също за съпричастие с Африка, каквото ЕС има към Украйна. Нестабилността, конфликтите и промените в околната среда тласкат хората да търсят убежище другаде. Имаме нужда от единство в ЕС по въпросите на миграцията, добави тя и настоя за равновесие между сигурността и човечността.

УКРАЙНА, ВОЙНАТА, РАЗШИРЯВАНЕТО НА ЕС

Домът е там, където хората си имат доверие. Украинците могат да имат доверие на Европа. Ще бъдем с Украйна по целия път, колкото дълго е необходимо. Украинците са добре дошли в ЕС и днес, колкото в началото на войната. ЕК ще предложи удължаване на временната закрила за украинците в ЕС, съобщи Фон дер Лайен.

Бъдещето на Украйна, страните от Западните Балкани и Молдова е в ЕС. Историята ни призовава да завършим нашия съюз. Това е европейски стратегически интерес. Трябва ни виждане за успешно разширяване, настоя тя. Фон дер Лайен посочи, че върховенството на законността и спазването на основните права са основа за настоящите и бъдещите държави от ЕС.

Сега е време да покажем на младото поколение, че можем да изградим континент, където всеки може да бъде себе си; да обича, когото иска; да се стреми толкова високо, което пожелае; континент в мир с природата и водещ в технологиите, единен в свободата и мира, обобщи председателят на комисията.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.