Дали като захладнее ще има кой да ни продаде енергията и на каква цена?

Дали като захладнее ще има кой да ни продаде енергията и на каква цена?
19-10-2023г.
0
Гост-автор

Днес няма да пиша за топлоелектрически централи. 

Ще обърна внимание на държавните водноелектрически мощности, които за жалост са в критично състояние.

Видно от оперативните данни на системния оператор водноелектрическите мощности, управлявани от държавната “НЕК” ЕАД, във върхово потребление достигат малко над 800 МВ при инсталирани 2731 МВ.

ПАВЕЦ “Чаира” е практически неизползваем за дълго време, като не са ясни причините за аварията. Единствено имаме политическа заявка за работа в края на 2024, но видно и от последните избори политиците не държат на думата си.

Лятото аварира друга огромна  водноелектрическа мощност - каскадата “Доспат-Въча”. Ремонтът на “вакумирания”напорен тръбопровод по предварителни данни ще отнеме над 2 години.

Тук са извадени от строя около 500 МВ безценна върхова мощност (2/3 от капацитета на “Чаира”) и остават трудно контролируеми 450 млн.м3 вода в язовир “Доспат”.

В планов ремонт са 120 МВ генерации на ВЕЦ “Сестримо”.

От горенаписаното е видно, че в началото на зимния период влизаме с под 1000 МВ инсталирани водноелектрически мощности, което затвърждава ТЕЦ-овете като стожер на енергийната ни система и сигурност.

В момента във върховото потребление внасяме 500-700 МВ. Дали като захладнее ще има кой да ни продаде енергията и на каква цена? На критиците ще напомня 2017г. 

Забравих, че няма да пиша за ТЕЦ-ове, но е видно, че без тях не може!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.