Демографски мейнстрийминг

Демографски мейнстрийминг
30-05-2023г.
0
Кристиян Шкварек

България е първа в целия свят по намаляване на населението. 
Това сочат прогнозни данни на ООН за 2020-2050 г. от този месец. 

Няма по-голям проблем пред България от демографията й, а точно това е нещото, за което няма нито държавна стратегия, нито министерство. За всяко нещо има по един министър, че и вицепремиер понякога, а за най-важното - не. 

Затова първа и най-основна кауза на Месец на Семейството от тази година е искането ни към властта да превърне демографския въпрос в номер едно цел на държавата. 

Терминът мейнстрийминг (mainstreaming) е въведен в европейското законодателство като изискване всеки предложен закон и политика да се отнася към основните зададени към този момент цели на Съюза. За съжаление там се използва за "зелен мейнстрийминг" или "джендър мейнстрийминг", тоест при предлагане на закон или искане за финансиране основен критерий е да докажеш как това се отнася и подобрява темата със Зеления преход или ЛГБТ правата. 

Настоявам за въвеждане в България на критерий "демографски мейнстрийминг", тоест всеки закон и държавно финансиране да трябва да докаже ,че по някакъв начин подобрява демографската ситуация в страната. Обещавам Месец на семейството и шествието ни да издигнат това като първа и главна своя цел.

Вече работим с юристи за оформянето на тази политика в конкретни юридически измерения, които сдружение "Месец на Семейството" ще внася за разглеждане. 

Колкото повече хора излезем на шествието на 17 юни в София, толкова повече тежест ще има това ни изискване и входираните предложения. 

Без спешното принуждаване държавата да превърне демографията в своя най-важна цел, проблем номер едно пред България ще продължи да бъде игнориран и да се задълбочава. Изчезването ни като народ започва да става напълно реална опасност. Времето за приказки изтича. 

Трябват действия, трябва обществена мобилизация и натиск. Имате възможност да участвате в такъв на 17 юни, голямото шествие от площад Света Неделя, София.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.