НЕРАЗБРАНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ

НЕРАЗБРАНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ
29-05-2023г.
0
Елена Гунчева-Гривова

Чета си днес пресата и установявам, че в Пловдив има място, наречено Plovdiv Stage park, в подножието на Младежки хълм. Откакто се превърнахме в американска колония, усилено се преименуват местности, улици, сгради, събития, хора и фирми. Колко е просташко да кажеш, че имаш баничарница "При кака Пенка", а колко престижно, че имаш фирма "Глобъл интернешънъл логистик", която продава....банички. Интелигентно някак си. 

Или примерно си роден и живееш в Горно Нанадолнище, а в къщата ти тоалетната е на двора, но пък колко добре звучи да се казваш Анабела например. 

Интересно ми е, че практикуващите патриотинг вилнееха и се възмущаваха от турцизмите в българския език и турските наименования на местности в България. Ама мъц не казват за американските. За увличането по западното и чуждото. Там явно не смеят. Та затуй - Plovdiv Stage park, значи! Да си знаете!

Цивилизацията така и не я разбрахме. Мятаме се от чуждопоклоннчество към чуждопоклонничество. Все с идеята, че чуждото е хубаво. Защото чуждите са силните. 

Впечатляваме се от американците, искаме да ги стигнем, а не виждаме проблемите там - стотиците хиляди бездомни, бедни, убийствата в училищата, полицеската бруталност, избиването на мирни жители в чужди страни от американската армия. 

Странен народ сме. По-древни сме от другите народи. Оцелели през много катастрофи. Дали азбука на света. Спрели арабите при Цариград и спасили Европа тогава. А се кланяме на потомците на престъпници и коври, изхвърлени на друг континент от "цивилизованата" Европа. Вземаме за пример държава, избила зверски коренното си население и издигнала се икономически въз основа на робството. Вземаме за пример държава, в която допреди десетилетия едни по-тъмни хора не са можели да ходят в училищата на "цивилизованите" американци. Вземаме пример от държава, която е създала резервати за хора.

Ние сме си виновни, запомнете го!!! Помиярската душа винаги търси господар. Стадото винаги търси кошара. 

Свободата на човека е друго. Свободата да бъдеш такъв, какъвто си - българин, с българско име, да пишеш на български, да се гордееш с България, да се гордееш с българските имена на улиците и забележителностите си. Да се гордееш със своята история. Да си непримирим към всяка чужда намеса. Това е свободата. Свободата на човека, а не свободата на роба! Защото робът се чувства свободен, когато му подхвърлят храна и веригата му е достатъчно дълга да обикаля територията, определена от господаря му. Ако не виждате разликата, значи сте роби!
Елена Гунчева-Гривова

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.