Ден на какво е 9 май?

Ден на какво е 9 май?
10-05-2023г.
0
Емил Йотовски

Съвсем в стилистиката на неолиберализма отново сме разделени. Днес противопоставяме Денят на победата с Денят на Европа.

В продължение на 73 години 9 май беше само Денят на победата. Какво е 9 май? Нека бъдем точни. Това е тоталната военна победа над Германия. Независимо дали ще я наричате фашистка, нацистка, хитлерова и каква ли още не, това е Германия.

На 9 май е установен Денят на победата, с указ на политбюро на СССР от 8 май 1945 година. 9-ти май е пряк резултат от второто подписване на капитулацията на Германия. (Първото не е признато от СССР. Ще ви оставя удоволствието сами да се поинтересувате защо е така.) Това е Денят на победата. Или отбелязваме края на едно събитие и почитаме паметта на около 75 000 000 загубени живота... 
Но ние, Европейците, официално на 9 май вече отбелязваме Денят на Европа! 

Извинете, но като европейци знаете ли какво и защо е денят на Европа? Ето така – конкретно да знаете? И защо трябва да го честваме 9 май като такъв ден? 

Денят на Европа идва от денят, в който един някогашен френски външен министър е държал реч, в която е предложил солидарност между Германия и Франция за добив и производството на въглища и стомана. Годината е 1950. Човекът се казва Шуман. Денят на Европа е честването на тази декларация. Прочетете речта на Шуман и няма да останете впечатлени. Има я в интернет. Та, денят на Европа е декларацията на френския министър Шуман за солидарност при добива и производството на стомана и въглища. 

Няма как да не забелязвате, че двете дати дразнещо съвпадат. Но докато се дразните ще забележите, че Денят на победата е със 73 години предхождащ Денят на Европа. Независимо, че декларацията на Шуман е от 1950 година, този ден е приет за европейски празник чак през 2008 година.

Е, вече знаете какво е Денят на победата и Денят на Европа. Избирайте си и наздраве. 

Вдигайте чаши за края на Втората световна война или за предложението за солидарност между Германия и Франция за добива на въглища и производството на стомана.

Оставам на вас да се чудите къде сме ние, българите в тази каша.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.