Една от най-често пласираните лъжи по валутния въпрос

Една от най-често пласираните лъжи по валутния въпрос
19-02-2023г.
0
Гост-автор

Георги Вулджев:

Наскоро ми попадна клип на Ивайло Мирчев, в който политикът от ДБ твърди, че българският лев на практика не съществува от 1997 г. Защо? Защото от тогава сме в режим на валутен борд, т.е. фиксиран валутен курс първо спрямо марката, а след това спрямо еврото.

Това е една от най-често пласираните лъжи по валутния въпрос. 

Много про-евро (и анти-лев) политици и "експерти" твърдят, че понеже левът задължително се обменя във фиксиран еквивалент евро, това значи, че той е просто "касов бон" за даден брой евро. Бордът прави така, че БНБ да няма парична политика и левът на практика да не съществува като валута.

Оборването на подобен род умнопомрачителни глупости е елементарно.

Първо, фиксираният валутен курс сам по себе си е форма на парична политика и това го пише във всеки учебник по икономика. Поддържането на дефинирания курс изисква БНБ да предприема определени действия, да трупа и да управлява по определен начин определени валутни резерви. В противен случай, ако БНБ не разполага с необходимото качество и количество валутни резерви, няма да може да защити фиксирания курс, и съответно стойността на българската валута от спекулативни атаки на финансовите пазари. Това си е водене парична политика, уважаеми. 

Второ - относно твърдението, че тази парична политика на фиксиран курс прави българският лев да "не съществува" като самостоятелната валута. Значи ли това, че една Дания също като нас няма собствена валута днес? Защото също като България следва политика на фиксиран валутен курс на своята крона спрямо еврото? Защо при този фиксиран курс датчаните отказват да приемат еврото? Датчаните глупаци ли са?

Нещо повече - значи ли това, че по време на "Бретън Уудс" системата между 1945 и 1971 г. френският франк не съществува, английският паунд не съществува, немската марка не съществува (и т.н. и т.н.), защото всички са се обменяли по фиксиран курс срещу американски долари? 

Значи ли това, че самият долар не е съществувал защото той се е обменял при фиксиран курс спрямо злато? 
Значи ли това че още по-рано в историята, по време на златния стандарт в началото на 20ти век, например, национални валути също не е имало защото всички имат фиксиран курс към златото?

За да не е икономически нонсенс твърдението "в режим на валутен борд България няма собствена парична политика и българска валута на практика няма" то трябва да приемем, че допреди появата на плаващи валутни курсове през 70те години на 20 век никоя държава, никъде, не е имала собствена парична политика и собствена валута.

Абсурдността на подобно твърдение е очевидна дори за тези, които не са икономически експерти. Затова е невъобразимо срамно уж големи експерти и/или уважавани политици, да повтарят подобни глупотевини.

Припомнете си написаното горе следващия път когато видите някой да ви обяснява по телевизора как левът в действителност не съществува.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.