Кой ще отмени този безумен ангажимент?

Кой ще отмени този безумен ангажимент?
07-01-2023г.
2
Боян Рашев

Ето окончателните данни за производството на електричество в България през 2022 г. 

Общото количество е рекордно - такъв е и износът, както и приходите от износ. С този ток България е Износителят в Югоизточна Европа, който спасява положението. Освен това тези приходи позволяват на държавата да субсидира цената на тока за всички ни.

Кристално ясно се вижда, че ТЕЦ-овете са тези, които дават разликата спрямо минали години. Никой друг източник няма значим ръст на производството в абсолютни стойности.

И тук стигаме до поредния скандал от онзи ден, в който ГЕРБ и ПП пак се били обвинявали взаимно кой има по-голяма вина за това, че България ритуално се самоубива като обещава да затвори ТЕЦ-овете си... 

Истината е проста: Всички правителства от последното десетилетие имат!

Първо, въглищната ни енергетика практически е осъдена на смърт с подписването на Парижкото споразумение за климата през 2015 г. и разни директиви и регламенти оттогава до обявяването на Зелената сделка. От тогава остава неуточнен само моментът на изпълнение на присъдата. Кой беше на власт по това време?
Второ, ПП внесоха Плана за възстановяване и устойчивост с ангажимента за намаляване на въглеродните емисии от българската енергетика с 40% до 2025 г. (спрямо 2019 г.) през миналия февруари. Никъде там не пише "закриване на ТЕЦ или рудници", но в условията на газовата криза този ангажимент означава точно това. 

Забележете, че тогава вече беше пределно ясно, че лигнитните ТЕЦ ще работят рекордно много и че газ няма да има в големи излишъци, за да се строи евентуално газова централа.

Ако погледнем числата на графиката, виждаме производство от ТЕЦ от 21.1 TWh през 2019 г. Ангажиментът практически значи, че то трябва да бъде свалено до 12.7 TWh през 2025 г...

Само че през 2022 г. ТЕЦ отчитат рекорд от 26.4 TWh и няма никакви изгледи нуждата от този ток да отпадне след само две години. Слънцето и вятърът не могат да го заместят в значими количества (и най-вече като качество и надеждност!), а никакви други големи енергийни проекти не могат изведнъж да се пръкнат толкова бързо. 

Дори внезапно да осъзнаем, че имаме доста биомаса и отпадъци, които потенциално заместват въглищата, те също са несравнимо малко като количества. Не мисля, че искаме да изсечем горите на България, за да направим кеф на гретените в Брюксел, нали?
Кой е по-виновен, можете да решите сами. Аз мисля, че това няма съществено значение. 
Въпросът сега е: 
КОЙ има топки да отмени този безумен ангажимент?

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.