Галя е симптом на системен разпад

Галя е симптом на системен разпад
29-04-2023г.
5
Тодор Беленски

Жената на снимката се казва Галя Танева. Няколко приятели ме помолиха да осветля нейния случай. Всъщност за нея има посветени толкова репортажи, че вероятно е най-известната майка в България. Да, тя е героинята от клиповете на Карбовски с многото кучета и детето, което е кръстила Буда. Детето й няма ЕГН и те живеят тотално извън системата.
 


Преди броени дни детето й беше взето, а тя отведена в психиатрична клиника. Доколкото разбрах същата клиника, която стана печално известна от един клип на Цанов. Психиатрична клиника на ужасите, в която жена разказва как е била окована с дни и измъчвана.


Да, Галя със сигурност не живее според обществените норми. Но хайде малко да си поговорим за тях. Считат се за абсолютно естествени издевателствата в затворите. След клипа на Цанов се разбра, че същото се извършва и в определени психиатрии. От персонала...
Главорези и ударници на престъпни банди и в този момент обикалят касовите заведения и си пият питиетата с шефове на МВР. Десетки деца попадат в наркотична, алкохолна и хазартна зависимост. Докато рекламите на последните се въртят постоянно в ефир, а с другите две почти никой не се бори институционално.

Доколкото разбрах детето на Галя е отнето след съд, а сигналът изглежда е дошъл от неправителствената организация Национална мрежа за децата. Сега детето на Галя е дадено в "нормално" семейство. В "нормалното" общество, където родителите често нямат представа какво правят децата им, докато последните правят предизвикателства в тик-ток. Пият, пушат, друсат се или залагат.

С това не казвам, че нормата трябва да бъде да живеем отшелнически, с по 10 кучета и без ЕГН. Казвам само, че не съм убеден и в нормалността на институциите. Не съм убеден, че нормите са адекватни и смятам, че Галя е симптом на системен разпад или поне полуразпад. И съм силно разтревожен, че тя ще бъде поредната тормозена от институциите, вместо да й бъде помогнато. Смятам също, че свободата на човек стига дотам, докъдето не накърнява тази на останалите. И ако няма надеждни доказателства, че Галя не може да се грижи адекватно за детето си и е опасна за него, то кой има правото да го отнема? 

Защото без данни за никакво престъпление или опасност от такова, какви са основанията тя да бъде принудително въдворявана в институция, за която на всичкото отгоре има свидетелства за издевателства над хора?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.