Как се мъчат руснаците след две години санкции?

Как се мъчат руснаците след две години санкции?
20-11-2023г.
0
Гост-автор

"Пасаж" е един от най-старите и големите универсални магазини в Русия. 

Построен е 1848 година, a през 1961 г.в него е открит първият женски универмаг в СССР от типа на нашата модна къща и магазини "Валентина". В момента в този луксозен магазин се помещават всякакви руски и световни марки за дрехи, козметика и бижутерия. Световните са си тука. Не са забегнали. Само някои от политкоректните. А една част от напусналите през март миналата година тихом-мълком сe върнаха. 

Магазинът има вход откъм пъпа на "Невски" проспект и друг вход откъм прочутата "Италианска" улица, където са едни от най-известните театри в Петербург.
"Пасаж" е дълъг около 200-250 метра и в приземния етаж по цялата му дължина има супермаркет. От едната страна на този пасажен супермаркет са си обичайните стоки от хипермаркетите в Бг с цени, за които можем само да мечтаем. Има вносни стоки, но повечето са тяхно родно производство. Цени на такива стоки съм публикувала предишни пъти.

Но този пост е посветен на другата дължина на магазина, където са разположени щандове и готвачи, които готвят пред очите на клиентите храна от всякакви национални кухни - руска, френска, италианска, грузинска, узбекска, японска, китайска и др. 

Можете да си вземете храна и да я хапнете на място, можете да си я стоплите  на някоя от микровълновите печки на изхода, ако я искате гореща, можете да си я поръчате чрез приложение и само да минете да си вземете пакета. Като казах изход, се сетих, че можете да минете от край до край на магазина и да излезете, без някаква охрана да ви дебне. Нито ще се блъскате в някакви бариери, които да ви попречат да излезете. Хората си минават през касите или селфчека чинно. 

Не ти махат и марките, които  биха могли да пискат на излизане. Може би защото руският Биг Брадър не спи.


До тук добре. И в България е така. Ще кажат някои. 

Помествам касов бон отпреди два часа. Френска багета, две богати пилешки супи и 400 грама пиле на грил. Общо за 8 български лв. с кутиите и торбичката. За пилешкото мога да кажа, че е като онова от двора на баба ни по вкус, текстура, аромат. На табелата на щанда пише местно производство. Приготвено без  маринати и всякакви други подобрители. Щото нашите и с подобрители не могат да докарат този натурален вкус. 

Та, обикновеният руснак се мъчи с огромна  багета за няколко хранения за 75 стотинки, 2 бр.супа с пилешко за около 1.50 всяка, печено пиле 400 грама около 4 лв. На пъпа на най-скъпия град. 

За справка в съседен супермаркет търсеха персонал от 50000 до 120 000 рубли в зависимост от позицията.
Не че тук няма дивотии и социални несправедливости, но пък относно храна, ток и парно живи да ги ожалиш. Не ли?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.