Мария Захарова за забраната да прелети над България: Кой позволи на неграмотни чиновници в София да позорят българския народ?

Мария Захарова за забраната да прелети над България: Кой позволи на неграмотни чиновници в София да позорят българския народ?
30-11-2023г.
0
Лентата

Мария Захарова е получила забрана от българските власти да прелети над България със самолета на Сергей Лавров. Това разкрива самата говорителка на Руското външно министерство в пост в Телеграм, след като стана ясно, че руската делегация е използвала въздушното пространство на Гърция и Турция, въпреки българското разрешение.

Захарова обвинява българските власти, като цитира Чикагската конвенция за международната гражданска авиация от 1944 г. Тя уточнява, че под територия на държавата се приемат "сухопътните територии и прилежащите към тях териториални води". Въздушното пространство не се посочва с термина "територия". Затова и според Захарова санкциите на ЕС не могат да засягат лице, пътуващо със самолет, което е със забрана да влиза в нечия държавна територия.

Ето какво написа тя:

Злобната глупост на русофобите стигна дотам, че за първи път в нашата история официалните власти забраниха в небето да се намира не самолет, а човек в самолет - това пише в официална нота на българското външно министерство: самолет може да лети над България, но Мария Захарова не може да лети в самолета.

Нищо не се казваше за това дали мога да прелетя над България без самолет или дали е възможно да се използва космическото пространство за тази цел. 

А сега сериозно. Това е не просто глупост, а опасна глупост от страна на някой интригант в българските власти. Факт е, че правилата за въздушна комуникация са регламентирани в Чикагската конвенция за международна гражданска авиация от 1944 г. Тя предписва, че под територия на една държава следва да се разбират "сухоземните територии и прилежащите им териториални води". Въздушното пространство не е включено в понятието "територия". Във връзка с това вече незаконните санкции на ЕС не могат да се прилагат за непрекъснат полет със самолет на лице, на което е забранено да влиза на територията на държавата. 

Помислиха ли българските чиновници за това, че спрямо хиляди натовски служители, които се намират в нашите огледални забранителни списъци, могат да бъдат предприети подобни мерки в отговор? И помислиха ли за създаването на опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой даде правото на неграмотни чиновници в София да позорят българския народ?

P.S. Между другото, вече сме в Скопие", завършва иронично Захарова.

По-рано стана ясно, че самолетът на руския външен министър Сергей Лавров е прелетял на път за столицата на Република Северна Македония Скопие над територията на Турция и Гърция, но не над България, както се е предполагало, предаде руската агенция ТАСС. Тя се позовава на данни на специализирания сайт за проследяване на полети "ФлайтАуеър" (FlightAware).

Полетът е продължил над пет часа, като Лавров вече е в Скопие за министерската среща на ОССЕ, предава кореспондент на ТАСС, цитиран от БТА.

По-рано ТАСС предположи, че причината самолетът на Лавров да не премине през българското въздушно пространство е присъствието на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която е в санкционния списък съгласно действащото право на ЕС.

След искане от страна на Република Северна Македония бе дадено разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър Сергей Лавров през българското въздушно пространство, бе съобщило Министерството на външните работи на Република България във връзка с постъпили медийни запитвания. Вънщната ни министърка Мария Габриел уточни, че е бил направен преглед на списъка на лицата в делегацията и не всички са били допуснати.

В изявление на МВнР на България беше казано, че въз основа на постъпило искане от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, в качеството ѝ на действащ председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за 2023 г. и организатор на 30-ото заседание на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на 29 ноември - 1 декември 2023 г., за осигуряване на разрешение за прелитане на делегациите за участие в предстоящия Съвет на министрите на ОССЕ, Министерство на външните работи на Република България даде разрешение за осъществяване на полет на Специалния летателен отряд "Россия" през въздушното пространство на Република България за изпълнение на полет за транспортиране на делегация за участие в международния форум.

Източник: Гласове

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.