Мъск призна, че е предотвратил голяма украинска атака в Крим и призова Русия и Украйна да се съгласят на примирие

Мъск призна, че е предотвратил голяма украинска атака в Крим и призова Русия и Украйна да се съгласят на примирие
09-09-2023г.
0
Лентата

Собственикът на SpaceX Илон Мъск е инструктирал инженерите си да изключат сателита Starlink на неговата компания, за да осуетят украинска атака срещу руския военноморски флот. Това призна милиардерът, цитиран от Sky News.

В отговор на публикация в Twitter, която обобщава историята - озаглавена "Илон предотвратява ядрена война?" – Мъск заяви: "Въпросните региони на Starlink не бяха активирани. SpaceX не деактивира нищо“. Той обаче призна, че въпреки че не е наредил на инженерите да изключат сателитната система, е отхвърлил украинските молби да я включат.

"Имаше спешна заявка от държавните органи за активиране на Starlink чак до Севастопол“, отбеляза той. "Очевидното намерение бе да потопят по-голямата част от руския флот на котва. Ако се бях съгласил с искането им, тогава SpaceX щеше да бъде изрично съучастник в голям акт на война и ескалация на конфликт“.

Това признание, че е попречил на Киев да нанесе значителен удар срещу Русия, предизвика гневна реакция.

Мнозина твърдят, че това е поредно доказателство за очевидното му желание да попречи на усилията на Украйна да победи Русия.

Може би най-острата критика към съоснователя на Tesla дойде от Киев, като старши съветник на украинския президент Володимир Зеленски излезе с изявление, в което на практика го обвини за убийството на деца.

"Понякога грешката е много повече от просто грешка“, пише Михайло Подоляк в Twitter.

"Като не позволи на украинските дронове да унищожат част от руския военен флот чрез намеса на Starlink, @elonmusk позволи на този флот да изстреля ракети "Калибър“ по украински градове. В резултат на това загиват цивилни, деца. Това е цената на коктейл от невежество и голямо его. Въпреки това остава въпросът: защо някои хора толкова отчаяно искат да защитят военнопрестъпниците и тяхното желание да извършат убийство? И осъзнават ли сега, че извършват зло и насърчават злото?“

Последните събития със сигурност не помагат много, за да разсеят гнева към Мъск в резултат на проучване от миналата седмица на Европейската комисия, което установи, че Twitter под негова собственост - особено чрез "демонтирането на неговите стандарти за безопасност" - е изиграл значителна роля в разпространението на руска пропаганда за войната в Украйна.

Това се случва и след множество съобщения, че Мъск е провел няколко разговора с Владимир Путин след нахлуването му в Украйна, твърдения, които собственикът на SpaceX отрече.

Днес в Х Мъск призова и за постигане на примирие, на което да са съгласни и двете страни:

"И двете страни трябва да се съгласят на примирие. Всеки изминал ден все повече украински и руски младежи умират, за да се спечелят и загубят малки парчета земя, като границите едва се променят. Това не си струва техните животи".

Агенция Франс прес напомня, че сателитната интернет система "Старлинк" е на разположение на Украйна малко след като Русия нахлу в страната през февруари 2022 г.

Източници: БНР, Агенция “Фокус”

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.