Не правим нищо за нашето спасение

Не правим нищо за нашето спасение
25-06-2023г.
0
Гост-автор

Поради нашата духовна слепота понякога си мислим, че сме много добри, на никого лошо не сме направили, дните ни се нижат с чувство на самодоволство и не правим нищо за нашето спасение. 

Както водата, която не се движи заблатява, както градинката, която не се плеви се напълва с плевели и задушава полезните растения, така и занемарената душа, която не се покайва - не чувства радост от живота, лесно не прощава и няма сили да прави добро.
Затова е добре да казваме молитва:

Молитва за виждане на своите грехове

Господи! Дарувай ни да виждаме нашите съгрешения, та нашият ум, привлечен изцяло от вниманието към собствените ни грехове, да престане да вижда греховете на ближните, и така да види всички ближни добри. 

Дарувай на нашето сърце да остави пагубната грижа за недостатъците на ближния и всички свои грижи да съедини в грижата за придобиване на заповяданата ни и приготвена за нас от Тебе чистота и святост. 

Дарувай на нас, осквернилите дрехите на душите си, отново да ги избелим: те вече са били изпрани във водите на кръщението, а сега, след оскверняването, се нуждаят от изпиране със слъзни води. 

Дарувай ни да видим в светлината на Твоята благодат живеещите в нас многообразни недъзи, унищожаващи духовните движения в сърцето, въвеждащи в него кръвни и плътски движения, враждебни на царството Божие. 

Дарувай ни великия дар на покаянието, предшестващ и пораждан от великия дар на виждането на своите грехове. 

Огради ни с тези велики дарове от пропастите на самозаблудата, която се явява в душата от незабелязваната и неразбирана от нея греховност, поражда се от действието на незабелязваните и неразбирани от нея сладострастие и тщеславие. 

Запази ни чрез тези велики дарове по нашия път към Тебе, Единия Истинен Бог, Изкупител на погиналите и Спасител на пленените. 

Амин.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.