НОВИТЕ ТУЗЕМЦИ

НОВИТЕ ТУЗЕМЦИ
23-07-2023г.
0
Мартин Карбовски

Те са местни. Locals. Native. Но не приличат на нито един българин, такъв какъвто го познаваме.

Какви българи познаваме? Два вида:

Едни българи са либерални, модерни, с едно дете, с еко мислене, с права на жените и прочие важни бла- бла за либералния българин неща. 
Другите българи са консервативни, за семейните ценности, традиции и дрън-дрън.
Тия два вида българи ще изчезнат. Вероятно ще се избият. Ще останат местните нови - население, което не познавате и което влиза в кадър само в края на новините.

Вътре, в обществото ни, има остров, на който живеят местните туземци, непознатите locals, future native хора, които утре може и да не наричат територията наоколо “България”.

На тях “им се живее”. Те имат пари - отнякъде. Какво работят в Холандия - не казват. Те имат къща, с естетика, която не е точно българска. Те имат и език, на който говорят - в клипа се чува ясно. Гювеч от няколко езика с български думи в него,
И най- важното - те имат собствена азбука, знак, надпис.
Имат лого, лозунг. Имат тотем.
SEMEISTVO JIVEE MISE.


Обозначени са като някой, който се е пръкнал от нашите, но не е много наш. Той не е нито като либералните, нито като консервтивните българи.
Той не е по традицията - иначе щеше да пише на кирилица. Той не е либерален - иначе нямаше да е семеен тип. Той яде там, където либерали и консерватори не ходят често да ядат.

Луксът на либерализма е негов почерк, като лимузина, от която се чува силна чалга. Изостаналостта на консерватизма му е присъща. Като чалга от лимузина.

Ново племе, нов език, нова азбука, нова граматика, нова естетика, ново обозначение. 
Българи? Или balgari? Ili drugo?

Туземно население, което не знае, че рибай стека не е пържола и се продава на сто грама?

Истината е много по-обидна - те не знаят да четат. Дори меню. В този смисъл не са българи. Те знаят да пишат в мокрия цимент на маймуница - в този смисъл са “като българи”.

В момента се зараждат. Затова са неопределими. За тях още няма дума. Но са племето, което ще наследи смешниците либерали и консерватори, които не виждат, че изпод краката им (като килим!) им измъкват Българията.Не, новите местни не са завоеватели. Те са чакащи да се избием и да умрем, за да почнат отначало.
Всяка група у нас се разграничава от новите местни.

И докато се разграничаваме - новите местни стават все повече.
А ние, двата вида - все по сами.

Новите туземци са все по-малко българи.
А ние, двата вида - все по-малко.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.