Относно Хелоуин...

Относно Хелоуин...
30-10-2022г.
0
отец Силвестър Янакиев

Ако си православен християнин трябва да внимаваш какво празнуваш!

През последните години в страната ни се появиха все повече така наречени "празници", които от самото им име се вижда, че нямат нищо общо с традицията и духовността на българския народ.

Името произлиза от английски език, от израза „All Hallows’ Even”, т.е. нощта преди християнския празник на Всички светии. 

Вярно е, че християнският празник „Вси светии” се празнува и от Православната църква в първата неделя след Петдесетница, и е отбелязван по същия начин и на Запад до осми век, когато папа Григорий III решава да се премести на първи ноември, но трябва ясно да се каже, че между християнския празник „Вси светии ” и днешния Хелоуин няма нищо общо.

Днес Хелоуин означава забавления, шеги и вицове, а хората, които участват в тях, са облечени като вещици, върколаци, скелети, чудовища от всякакъв вид. 

Децата от западните страни отиват в техните общности, почукват на вратите на съседите и питат „Trick or Treat?” (Номер, обикновено лош или почерпка?), този въпрос е поставен като заплаха, ако съответният човек откаже да им даде сладкиши, те ще му направят една дяволия. 

Всичко това става вечерта на 31 октомври... 

Този „празник” няма нищо общо с духовността, традициите и вярванията на българския народ, той има повече общи неща с езическите практики и ритуали, отколкото с православната вяра. 

Най-големият проблем на този псевдопразник е, че чрез него се изопачават основни идеи на християнството, като култа към починалите и учението за живота след смъртта. Преобличайки се в тези гротескни герои, се внушава идеята, че през нощта на 31 октомври зли духове, призраци се връщат от онзи свят и върлуват сред хората, всявайки сред тях страх и ужас.

Тази идея е чужда на Евангелието. 

От страниците на Свещеното Писание виждаме, че Бог е приготвил специално място както за праведните – Рая, така и за грешните – Ада. 

Душите след смъртта и Божия съд не се връщат на земята и това е показано в Притчата за богаташа и бедния Лазар, в която се казва: „а освен това между нас и вас зее голяма пропаст, та ония, които искат да преминат от тук при вас, да не могат, тъй също и от там към нас да не преминават” (Лука. 16: 26). 

Следователно душите не могат да се движат по своя воля, но остават, според делата им, или във вечно блажено общение с Бога, или във вечно съществуване в страданието далеч от Бога.

Вместо да се покаже истинското лице на злото и дявола, така както се прави в християнството, този празник омаловажава злото и го представя в забавна светлина. Предава се посланието, че може да сме близки със злото и дяволът да ни забавлява. Това е често подценявана опасност. 

Злото няма битие. Злото е негативна проява на свободната воля на демони и хора и безвъзвратно отдалечава от Бога. 

Хелоуин внушава точно обратното, а именно, че може да се съжителства със злото, без да се зарази от него. 
Този „празник”  насърчава насилието и терора и за децата това поведение има сериозни последици. 

Пазете се от изкушения! Бог да ви помага в решенията, които вземате!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.