Специалисти от ядрения сектор алармират, че се готви нова сделка в АЕЦ Козлодуй

Специалисти от ядрения сектор алармират, че се готви нова сделка в АЕЦ Козлодуй
09-07-2018г.
29
Гост-автор

Нора Стоичкова, Фейсбук:

5 реактор на АЕЦ Козлодуй започва да гори американско ядрено гориво на Уестингхаус.

Ще гори и руско гориво.

Този зловещ експеримент с горивото на Уестингхауз може да доведе до аварии с непредвидим изход, съобщават разтревожени наши източници от ядрения сектор.

"Замяната на една система за контрол над неутронния поток в руските реактори, работещи с руско ядрено гориво, с определен тип касети, не е проста работа.

За да се сменят с американски касети с ядрено гориво, трябва да се подмени цялата система за контрол над каналите, по които се движи неутронния поток, иначе очаквайте голяма авария", каза нашият източник, който е пенсионер от бранша, крайно разтревожен от новината, че се готви договор между нашата централа и шведския клон на Уестингхауз, който според всички наши източници се подписва днес.

В желанието си да уточня фактите, отидох с камера пред Министерството на енергетиката, за да питам пресцентъра им.

След 45 минути чакане, съветничката на министър Теменужка Петкова - Ю. Стайкова слезе при нас, за да отрече категорично, че се подписва договор.

Откривала се била процедура, но тя нямало да се обяснява пред нашата камера, защото най-добре от АЕЦ-а да ни кажат каква е тази процедура, която ще вкара американско ядрено гориво в руските реактори. /Репортажът - след 20 ч. по ТВ Евроком, в предаването на Васил Василев, "Не се страхувай!"/

Сега да обясня популярно защо енергийните експерти са потресени от тази новина, крият се, но търсят журналисти, за да им кажат какво се върши зад гърба на цяла България. 

Огромният натиск от страна на Вашингтон да пробутат американското ядрено гориво в нашата Козлодуй датира много отдавна, но от 8 години насам се засили особено.

Първи си изпатиха чехите в АЕЦ Темлин.

Раполагам с доклада от чешкия ядрен регулатор, в който се описва как горивото на Уестингхауз е непредвидимо при високите температури, които се развиват в активната зона.

"Циркониевите тръби се огъват и пукат, в резултат на което се регистрират високи нива на радиация", съобщава докладът, който многократно съм ви показвала през годините по различни телевизии, включително и в закритото ми от Волен Сидеров предаване - "Студио Икономика" по телевизия Алфа.

Другите, които си изпатиха от горивото на Уестингхауз са украинците - повече от 10 регистрирани аварии.

Уволниха от 2012 г. до 2015 г. няколко шефове на ядрения им регулатор, заради това, че съобщаваха за сериозни проблеми при експлоатацията на горивото на Уестингхауз.

Въвеждането в експлоатация на това гориво у нас носи същите рискове, но според някои източници от централата и ние трябва да минем по същия ред като украинците. 

На въпроса защо, отсреща ехидно се разхихикаха и казаха, че е заради евродирективата за диверсификация на доставките на ядрено гориво от 2016 г.

Смехът на нашия източник стана особено неприятен, когато попитах - а Твел, Росатом знаят ли, че ние пак подписваме зад гърба им ядрена сделка с американците.

"Ами те, руснаците, никой не ги пита сега!"

"Е, как така!?"

"Ами така! Стефан Гамизов, който е подписал договор с Козлодуй за диверсификация на доставките на ядрено гориво, се разпорежда и край..."

Т.е. договорът за доставка на гориво от Уестингхауз не е съгласувано с Росатом.

С подразделение на Росатом преди 3 години Теменужка Петкова, Риск Инженеринг, под погледа на руски зам.-министър на правосъдието, подписаха договор за модернизацията на 5 и 6 блок.

Тази модернизация е разчетена на руското подобрено ядрено гориво TVSA 12, за достигане на 104% капацитет.

Следователно - руснаците са напълно в правото си да разтурят този договор и нашите ПОСЛЕДНИ 2 ядрени блока с евтин ток да бъдат спрени вместо модернизирани.

Срокът на 5 блок е изтекъл, а на 6-и реактор - изтича след няколко години.

България остава без евтин източник на ток и ще е принудена да внася от други руски балкански централи.

Правителството на Борисов ни прецака пак. 

Че американско-японската корпорация "Уестингхауз" използва брюкселската администрация, за да се намества на традиционно руските ядрени пазари и да си пробутва горивото въпреки ясните сигнали за опасност от сериозни аварии и радиационно замърсяване на огромни територии от Балканите и Европа, - е ясно.

САЩ са на друг континент, а пък Уестингхауз го е закъсал с продажбите на горивото си.

Въпрос към криещите се в миши дупки отговорни фактори в енергетиката - не ви е срам, че набутвате държавата ни в съучастие в икономически шпионаж срещу Русия, при това за пореден път - ясно е. 

Не ви е грях, че с договора за 6 касети за 3 млн. долара с шведското подразделение на Уестингхауз, ще развалим договора за модернизацията на 5 и 6 блок, което може да доведе до закриване на АЕЦ-а и от износител, ще се превърнем във вносител на прескъп ток и ще пълним гушата на турци, румънци и други производители с руски ядрени централи, които ще ни продават и ще реализират печалби.

И днес сметките са непосилни за 95% от българите и българския бизнес.

Разпродадохте на безценица производството и ерепетата на чужденци, което декапитализира енергетиката и натовари НЕК с 8 млрд. лева дълг.

Направихте 200 търговци на ток милионери за една нощ.

Ясно е, че нито ви е срам, Борисов и компания, ясно е, че не ви е грях. Трошите си парите и пет пари не давате.

Но не се ли страхувате, че ще взривите АЕЦ-а, идиоти такива! Ако вие сте безсмъртни, то ние и нашите деца не сме!

ОСТАВКА!

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.