ЕК: „Фронтекс” да пази границите без да пита страните членки

ЕК: „Фронтекс” да пази границите без да пита страните членки
21-09-2018г.
37
Лентата

Европейската комисия потвърди днес, че предлага занапред да бъде възможно разполагането на граничари на ЕС по външните граници на общността дори и без съгласието на властите в съответната страна, съобщава БТА.

„Предлагаме това да се предприема като крайна мярка, когато са засегнати интересите на ЕС”, уточни говорител на комисията.

Той добави, че към подобна мярка би се пристъпило, когато дадена страна не успява да се справи с опазването на границите, ЕК е издала препоръки, но въпросната страна не ги е приложила.

В подобни случаи пред комисията би имало две възможности – или завеждане на наказателна процедура, или прилагането на чл. 29 от Шенгенския кодекс.

В този текст се посочва, че ЕК може да издаде препоръки за разполагането на европейски граничари или за затварянето на даден ГКПП.

Не търсим възможност страните да бъдат изключвани от Шенген, поясни говорителят по повод изявленията на президента на Франция Еманюел Макрон.

В Залцбург вчера френският президент каза, че страните от ЕС, които не желаят укрепването на европейската гранична служба, „ще излязат от Шенген”.

Говорителят днес отбеляза, че ЕК предложи осигуряването на 11 милиарда евро бюджет за европейската гранична служба до 2025 г.

Комисията предлага службата да разполага с 10 000 граничари.

За декември е предвидена среща ЕС-Африка по въпросите на миграцията, допълни говорителят.

По неговите думи е възможно догодина да бъде свикана среща по същите въпроси и с арабските страни.

***
Източник: btvnovinite.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.