Харалан Александров: Живеем в постфактологичен свят

Харалан Александров: Живеем в постфактологичен свят
14-10-2018г.
95
Лентата

За реакцията на трагедията в Русе имам две обяснения. Едното е, че е просто глупост. Не можеш да различиш поръчково убийство от психопатна атака срещу личността.

Това заяви в студиото на „Панорама“ по БНТ социалният антрополог Харалан Александров.

Ако е така, хората, които внушаваха, че това е поръчково убийство, се самоизключват от групата на интелигентните хора.

Второто, което е по-тежката диагноза, е че става дума за безскрупулна манипулация на чувствата на хората. Което, ако е вярно, означава че тези, които го направиха се самоизключват от групата на почтените хора.

Според него в случая няма печеливша позиция за тях, а Европа в реакцията на Европа се наблюдавало колониално поведение – да поучават и назидават с нахокване и смъмряне. На този фон реакцията на Борисов е била печеливша.

Не вярваш на институциите и затова вярваш на маргинали, това е сектантската култура на социалните медии, която за жалост обхваща голяма част от хората, твърди още Александров.

„Това е свят на постистина, в която страстта ти и предварителната ти убеденост и вяра са по-важни от фактите. Ние живеем в постфактологичен свят.“

Пренебрегването на очевидните факти, недоверието дори в ДНК експертизите и искането на външни разследващи е тежък регрес и тоталитарно състояние на духа, казва още социалният антрополог.

„Да откажеш да приемаш фактите, да се вслушаш в тях и да използваш разума си, за да провериш реалността е нещо, известно като тоталитарно състояние на ума. Голямата драма в момента е, че тоталитаризмът не е съсредоточен на едно място. Той няма едно Министерство на пропагандата, а всеки си има свое чрез своя профил“, каза още Харалан Александров.

***
Източник: vevesti.bg
 
{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.