Имиграционният шантаж на Ердоган лиши България от завода Фолксваген

Имиграционният шантаж на Ердоган лиши България от завода Фолксваген
03-10-2019г.
11
Гост-автор

От години Ердоган заплашва да залее Европа с бежанци, ако не получи милиадри, за да ги спира. Той вече получи шест милиарда от ЕС, два транша по 3 милиарда. Третият транш се бави, защото мандатът на тази комисия изтича – нека следващата поеме горещия картоф.

Според гръцката преса е забелязано струпване на бежанци в района на Одрин. Тези неща в Турция не стават случайно.

Ето в този контекст Европейската комисия може, но не иска да спре решението на Фолксваген да открие завода си в Турция.

Ако Комисията поиска, тя може да се позове на разпоредбите, които уреждат Митническия съюз (Решение 1/95 на Съвета за асоцииране между ЕО и Турция), включваще правила за конкуренцията и държавните помощи, за да се постигнат равни условия на действие сред икономическите оператори, действащи в рамките на Митническия съюз между ЕС и Турция.

 Съгласно тези правила Турция трябва предварително да уведоми ЕС за всяка индивидуална помощ, която да бъде предоставена на дружество или група от дружества, които биха могли да бъдат нотифицирани съгласно правилата на ЕС за държавна помощ.

 Казано с други думи, Турция е длъжна да съобщи на ЕС, че възнамeрява да отпусне гигантска държавна помощ на Фолксваген (споменава се 400 милиона евро), каквато няма право да предостави, дори и ако Комисията бъде гъвкава до степен да нарече черното бяло.

 Защо Комисията е забравила за тези текстове? 

Защото така е удобно. Не трябва да се дразни Ердоган.

 Затова той ще получи завода.

 България може би не е наясно. Но ако случайно някой в държавата е разбрал за какво става дума, и той ще си замълчи, защото много от тези мигранти ще преминат първо през България. А може и да останат, защото границите в ЕС ще се затворят.

 Така е било и ще бъде, във време на варвари.

 Впрочем, турските Фолксвагени ще са предназачени за пазара в източна Европа, включително България. Ами купувайте ги – така победата на Ердоган ще е пълна.

 Георги Готев е старши редактор на EURACTIV.com, европейската медийна мрежа, и издател на EURACTIV България.

 Източник : glasove.com

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

 

 

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.