Няма как да излекуваш дългова криза с още заеми и бюрократични програми

Няма как да излекуваш дългова криза с още заеми и бюрократични програми
28-05-2020г.
12
Гост-автор

Автор: Стоян Панчев, ФБ

 

За вчерашното предложение на ЕК по т. нар. Спасителен фонд.

1. Това е само предложение на комисията, то трябва и да бъде прието. Особено от страните платци. Очаква се това да стане между юли и септември

2. В настоящата си форма, макар и йезуитски, прекрачва всички червени линии на държавите платци. За общ дълг, за заеми вместо грантове, за условията.

3. Това не значи, че накрая няма да се окажем с някаква версия на този план. За съжаление, напълно е възможно и това ще е огромна крачка към федерализация в нов социалистически експеримент.

Защо приемането на този план би било лоша новина?

1. Всички милиарди от ЕС ще продължат да финансират олигархичната структура, която управлява държавата. Както си личи от последните месеци, тя ще става все по-нагла и разюздана.

2. Дори да сме нетни бенефициенти от фонда като правителство, ще плащаме за него с нови европейски данъци, които вече бяха признати от ЕК.

3. Всички анти-пазарни, анти-иновативни, анти-растеж политики на финансово затъналите страни от Съюза ще бъдат прокарвани през този фонд и у нас.

4. Генерално целият ЕС ще се превръща в една гигантска версия на Италия и Франция, задъхваща се от дългове и тънеща в стагнация.

5. Няма как да излекуваш дългова криза и липса на растеж с още заеми и още бюрократични програми.

Погледнато в по-широк план, предстои голям сблъсък между двете оформящи се идейни плоскости - за създаване на нова централизирана федерация и за запазване на суверенитета на националните държави.

Германски конституционен съд vs Брюкселски спасителен фонд

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.