Актуално
Блокада е да не можеш да минеш въобще. Блокада е ВСИЧКИ университети да са окупирани от протестиращи студенти и преподаватели. Блокада е градският транспорт да обяви, че протестира с дни и седмици и никой да не може да мръдне на никъде.
Протестът е и трябва да е насилие

Алена Илчева | 13/08/2020

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Автор: Алена Илчева, Фейсбук

Вие казвате, че протестните блокади ви причиняват висока степен на неудобство. Пък аз казвам, че сте случили на изключително благи протестиращи.

За четири години във Франция, сумарно една (цифром и словом) година от ученето ми беше прекарана в протести и блокади. А там блокада не е да можеш да заобиколиш по съседната улица. Блокада е да не можеш да минеш въобще. Блокада е ВСИЧКИ университети да са окупирани от протестиращи студенти и преподаватели. Блокада е градският транспорт да обяви, че протестира с дни и седмици и никой да не може да мръдне на никъде.
Блокада е летищата да затворят.
Блокада е работодателите да плащат работните дни на протестиращите си служители, защото знаят, че така подкрепят значима за всички кауза. Блокада е синдиците да организират масово неплащане на данъци.
Блокада е, когато цялата държава спре. Това безредици, това горящи кофи и преобърнати коли, това изпочупени стъкла, издраскани фасади и окупирани сгради е само за цвят, наистина.

Имате късмет, че нашите протестиращи са мили, добри и имат плакати с котки. Сакън някой да не им каже, че не са почистили след себе си, не са си оправили леглата в палатките и че не познават правилата за членуване в българския. Такива душици са в сравнение със средностатистическия европейски протестиращ, че очаквам скоро да организират групова медитация за #оставка и курсове по оригами за напреднали.

Пък то имало на протеста шестима с диалект, трима, които викали "педе*аст", двама астигматици и един нефотогеничен. И затова протестът е дискредитиран и нелегитимен за демокрацията.

Голяма изненада - протестът по дефиниция е причинен от неудобство и отвръща с неудобство. Протестът е и трябва да е насилие, макар и в символична форма. Протестът, дори и в най-мирните си форми, е радикално действие. Иначе останалото е топъл чай в топло време и мяукане на мачки в лятна нощ.

   Други статии от този авторКоментари