Кои са най-опасните хранителни добавки?

Кои са най-опасните хранителни добавки?
09-02-2015г.
243
Лентата

Голяма част от хранителните добавки на пазара носят риск от увреждане на здравето ни, за някои дори се твърди, че могат да предизвикат и рак.

И все пак, добавките все още се използват масово в хранителни продукти и бавно рушат нашето здраве...

Символът Е с различните номера означава стандартите на Европейския съюз. Същите цифри без обозначение Е са разрешени във Великобритания, а САЩ използват друга система на класификация.

От Е 100 до Е 181 е групата на оцветителите. Използват се в сладки газирани напитки, лимонади, бонбони, близалки, сладолед. От Е 200 до Е 290 са консервантите и ги намираме във всички консервирани храни - гъби, компоти, сокове, конфитюри и сладка, а от Е 296 до Е 385 са киселини и антиоксиданти. Те предпазват продуктите от разлагане и се откриват в млечно-кисели продукти – подсладени плодови млека, десерти, салами, краве масло, шоколад.

От Е 400 до Е 495 са гуми, емулгатори, стабилизатори и сгъстители, от Е 500 до Е 585 са минерални соли, от Е 620 до Е 640 са овкусители, ароматизатори и подобрители, и от Е 900 до Е 999 са пенорегулатори и се използват в газираните напитки.

Добавките от Е 1000 до Е 1199 помагат продуктите да не попиват влага и се добавят към брашното, захарта и други подобни продукти.

Често по щандовете на магазините се срещат храни с по 3,4 и дори 6 вредни добавки. Сред тях е аспартамът, който е изключително вреден и се среща в над 30 продукта на пазара – газирани напитки, газирана минерална вода, ментови дражета, дъвки, разтворими напитки и други.

Друга вредна добавка е натриевият нитрит, който води до образуването на нитрозамини в организма, а те са причина за рязкото увеличаване на риска от образуване на рак. Натриевият нитрит се използва в - наденица, сухи колбаси, бекон, пушени меса, хот дог, месо за сандвичи, пакетирана шунка, пеперони, всички видове салами, замразена пица с месо, консервирани супи с месо, замразени храни с месо, равиоли и паста с месо, детски храни с месо, кълцани меса и всички консервирани червени меса. На него се дължи апетитният червен цвят на колбасите и хубавия вкус. Натриевият нитрит отсъства от пилешките и рибните продукти.

В списъка с лоши добавки можем да добавим пропилгалат и калиевият бромат, който веднъж влязъл в организма веднага се превръща в друго вещество, което повишава риска от туморни заболявания.

И това е съвсем малка част от дългия списък с вредни добавки в храната ни. Очаквайте скоро – още от нещата, които НЕ БИВА да са в храната ни. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.