Дискриминация

Дискриминация
14-04-2015г.
30
Ангел Джамбазки

Как кмета и общински съветници във Варна дискриминират българите в полза на циганите...

Варна – епицентър на „ромската“ интеграция, с любезното съдействие на варненските общинари и няколко десетки милиона лева.

Днес на страницата на община Варна се появи следният документ „Проект за приложение към План на Община Варна за интегриране на българските граждани от ромски произход и други български граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация /2014 - 2020г./ - 09.04.2015 г.

Целта на този прелюбопитен „интеграционен“ документ е да построи за сметка на нас, останалите български граждани, безплатни жилища за обитателите на циганския катун в Аспарухово. Същите тези, които в голяма степен са отговорни за унищожителното наводнение, което отне невинни човешки животи. Заради незаконните им строежи, унищожили и запушили отводнителните системи, заради варварски изсечената гора, чиято коренна система в миналото е задържала водата в почвата.

И сега като награда за тези им деяния, кметът на района, кметът на общината, в съучастие с общинските съветници, смятат да им построят блок, забележете с част от даренията, събрани от българските граждани в помощ на всички пострадали, а не само на обитателите на катуна.

Общинският съвет и администрацията на Варна извършват явна и чиста дискриминация по етнически признак. Открито. Над български граждани, в полза на обитателите на катуна. Предвиждат социални придобивки и благини, като безплатни жилища, на основата на произход. На лица, които администрацията и общинските съветници определят като „роми“. Видимо от самото заглавие.

Няма информация за това, кой е „интеграторът“, изготвил този план, не може да се намери на страницата, няма и връзка към протокол или решение на Общинския съвет, за да се види кой съветник е предложил и кои са подкрепили приемането на този план и кой е изготвил проектът за това скандално приложение към него.

Според публикувания проект изграждането на "социален" блок, в който ще бъдат настанени ромските семейства ще струва 3 595 190 лв. Честито на всички останали български граждани, млади семейства и прочее, които нямат жилище и са принудени да теглят 30-годишен кредит, или да плащат наем, отделяйки от доходите си за това. Администрацията и Общинския съвет във Варна мислят и се грижат за интеграцията на „ромите“. 

„Планът“ е разделен на 6 главни приоритета: "Образование", "Здравеопазване", "Жилищни условия", "Заетост и социално включване", "Върховенство на закона и недискриминацията" и „Култура и медии”.

Любопитна точка в "Култура и медии" е: "Обучение на журналисти в антидискриминация, чувствителност към проблемите на ромите и елиминиране на езика на омразата в медийните публикации". Това според мен е чиста цензура.

„Проектът“ предвижда още :

 

·        „Подобряване на жизнената среда в квартали с преобладаващо ромско население“, чрез „Изграждане на канализация, пътна инфраструктура и електропреносна мрежа в квартали с преобладаващо ромско население след одобряване на ПУП“ и „Изработване на устройствени планове на жилищни райони с преобладаващо ромско население.“ На „Уязвими, социално слаби граждани на общината, с фокус върху ромите “;

·        Осигуряване на временна или дългосрочна заетост за граждани от ромски произход и други малцинствени групи в общински предприятия, общински структури и отделни общински дейности, в рамките на изпълнение на определен проект или дейност.

·        Назначаване на трудов договор, на пълен работен ден в община Варна на експерт по етническите и интеграционни въпроси.

·        Обучение на ромски административни медиатори по разработена методика и назначаването им в три района на община Варна.

·        Съхранение, развиване и промоция на ромски традиционни занаяти! ОСОБЕНО ЦЕННО за варненските общинари, явно.

·        Откриване и поддържане на ромски информационни и културни центрове/РИК/ в квартали с компактно ромско население: кв.Аспарухово, кв.Вл.Варненчик, кв.Младост, на терени и в обекти-общинска собственост, предоставени за безвъзмездно съвместно ползване от НПО, общински дирекции, културни институти, образователни центрове и др. за реализиране на нестопански обществено полезни дейности с ромската общност.

·        Изграждане на положителен образ на ромите в медиите, чрез „Обучение на журналисти в антидискриминация, чувствителност към проблемите на ромите и елиминиране на езика на омразата в медийните публикации“.

·        Подпомагане участието на ромски фолклорни групи, културни дейци, произведения на литературата и изкуството в местни и международни фестивали и изяви;

·        Осигуряване, чрез заплащане на седмична страница в местен печатен всекидневник, посветена на въпросите на интеграцията на малцинствата, с фокус върху ромите, като „Платена седмична страница в местен печатен ежедневник, където НПО и община Варна съвместно ще публикуват материали по въпросите на интеграцията на малцинствата“.

Това е само една малка част от предвидените от варненските общинари „интеграционни“ мерки. Предвидените средства, в размер на десетки милиони, ще дойдат от бюджета на града и по „програми“. Епизод пореден от наглата кражба, наречена „интеграция“.

Преди дни бях в Аспарухово, по покана на местен инициативен комитет, който е събрал близо 5000 подписа на хора от квартал "Аспарухово", които са "срещу" построяването на този "социален" блок. Хората бяха отвратени и омерзени от лицемерието и празното дрънкане на администрация и общинските си съветници.

От празните обещания и откровените лъжи на „избраниците“ си, които в Интернет се борят с „циганизацията“, а на практика подкрепят политиката на администрацията и строежа на този „социален“ блок за циганите от махалата.

От това, че няма кой да им обърне внимание и да се съобрази с исканията им. От съучастието на администрация и съветници в „интеграцията“. И в проекта за построяване на „социален“ блок и още три къщи, на празно място, току под балконите на хората.    

Обвиняват всички без изключение – районен кмет, кмет, общински съветници. Без изключение. Защото всички са отговорни и „виновни“ този дискриминационен проект, който предвижда харченето на десетки милиони левове, общи пари, за фалшива „интеграция“. В това, че с плана си ограбват останалите български граждани, млади семейства и стимулират безотговорното поведение и родителство на обитателите на махалите. Че смятат да преместят част от циганите от „Максуда“ в Аспарухово. 

Защото идеята да построиш „социален“ блок на обитателите на катуна, само за да направиш хоризонталното гето вертикално е малоумна, крадлива и дискриминационна. Защото обитателите на катуна нямат проблем да си качат коня и на петия етаж. Доказали са го.

Тук вече не е виновен, този който яде баницата, а този, който му я подарява. Поднася на тепсия. А това са варненските общински съветници и цялата администрация, решила да похарчи десетки милиони за тази фалшива „интеграция“. За „обучения“, „антидискриминационно говорене“, назначения, устройствени планове, ромска култура, ромски занаяти, ромски традиции и прочее и прочее.

Явно на варненските общинари им е важно да ги пазят, след като предвиждат харченето на огромни суми за това. Независимо какво драскат из нета. Това поведение на „общинарите“ е образец за лицемерие, лъжа и двуличие, тип „не ме гледай какво правя, слушай, какво говоря“.

Тъй като варненските общински нотабили са се сврели в миши думи и няма никакви коментари по деянието им, смятам да ги уведомя писмено, че намирам планът им дискриминационен и антибългарски.

След което смятат да поискам проектите за подробните устройствени планове на „ромските“(по терминологията на ВОС) махали, както и сметките и разчетите за харчовете. От „медиаторите“, „ромски занаяти“, през „интеграторите“, та до количествено-стойностните сметки на „социалния“ им блок.

След това смятам да уведомя прокуратурата и ЕК за този дискриминационен и антинационален „план“ на варненските общинари.  

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.