България – номер 1 в производството на лавандулово масло!

България – номер 1 в производството на лавандулово масло!
21-07-2015г.
124
Лентата

Оказва се, че България е първа по производство на лавандула в света и дори вече сме изпреварили доскорошния лидер – Франция и това вероятно колелира със световния тренд за повишено търсене на етерични добавки и по-конкретно на етерично масло от лавандула за козметичната индустрия.

Тази година се очаква у нас да бъдат добити около 120 тона българско лавандулово масло, които да се използват за различни цели и предназначения.

Световните тенденции наппоследък придават все по-голямо значение на етеричните масла и наред с маслата от мента, джинджифил, евкалипт, то и това от лавандула определено повишава своето търсене на глобалния пазар.

В репортаж на БНТ, производителят от село Манолово – Димитър Стефанов разказа, че на този пазар най-важно от всичко е качеството, не количеството на лавандулата

Особено на маслото, което е произведено в Северна България, в Розовата долина, тъй като тук са заложени истинските стари сортове масло и съответно има достатъчно благоприятни почвено-климатични условия" -  допълва още Стефанов.

Всъщност родният производствент процес може да се обобщи в няколкото стъпки:

  • От 80 кг цвят от лавандула се добива 1 литър етерично масло;
  • Маслото се преработва в инсталация, за да се извлече максимумът от него;
  • Растението се смачква с крака от няколко човека;
  • Следва парна дестилация, която осигурява максимална чистота и добив на масло от лавандула.

Цените тази година се очаква да са около 100 евро за килограм българско лавандулово масло.

Държавите, където най-добре върви търговията с маслото се знаят отдавна и това са Франция и Япония, съобщват допълнително в репортажа на Българската Национална Телевизия (БНТ).

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.