България – царство на лавандулата. Защо това е привилегия?

България – царство на лавандулата. Защо това е привилегия?
14-12-2015г.
129
Лентата

Често за лавандулата се говори като за „царица на билките”. По няколко много логични причини – заради лечебните и свойства, а и билката лесно се отглежда в домашни условия, подходяща е за подправка и намира приложение в кулинарията.

Днес ви представяме още факти за лавандулата, които може да са ви от лична полза. А и не е лошо да припомним това, че България е сред държавите-първенци по производство на лавандула и производните й продукти.

Как се отглежда лавандулата?

Растението се отглежда сравнително лесно. Може да бъде засадена в градината на открито или в саксия. Лавандулата обича да е на слънчево място, тя не може да бъде отглеждана на студено и ветровито време, затова е важно при отглеждането и да прецените мястото, където ще я посадите.

Важно е тя да бъде засадена до стена или камък, за да и осигурите нужната защита от вятър.  За да не се разболее растението, опитните градинари препоръчват саксии от керамика.

Проблеми при отглеждането на лавандула

Най-често срещаните проблеми при лавандулата е задържането на вода и загниването на корените.

Важно е да знаете, че трябва да поливате умерено растението.

Как се използва етрично масло от лавандула

Свойствата на лавандулата могат да ни помогнат да се предпазим от летните насекоми по естествен начин, защото мacлoтo oт лaвaндyлa cъдъpжa гepaниoл – cъcтaвĸa, ĸoятo пpoгoнвa xaпeщитe нaceĸoми.

След тежък ден или натоварване във фитнеса може да се ползва етерично масло от лавандула и за успокоение на болката в мускулите и ставите. Нужно е да втpиeм c мacaжиpaщи движeния мaлĸo лавандулово мacлo и ще получим желания ефект.

Дopи caмo ароматът нa популярното етерично масло от лaвaндyлa щe paзcee cъзнaниeтo ни oт бoлящитe мycĸyли.

Някои ползват лавандуловия цвят за борба с дрешния молец. Все повече фирми произвеждат препарати против молци с аромат на лавандула вместо с нафталин.

Други хора използват масло от лавандулата за по-добър сън и за кожата на лицето, а понякога дори го приемат и на капсули.

Лавандула и любопитните факти за нея

Знаете ли, че от лавандулата можем да направим мед?

Лавандулата е ценно медоносно растение, от 1 декар пчелите набавят средно между 10 до 18 кг мед.  През 2012 г. България стана най-големия производител на лавандула в света, наред с Франция.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.