Пет десетилетия работа и 1200 евро пенсия?

Пет десетилетия работа и 1200 евро пенсия?
25-11-2023г.
0
Гост-автор

65-годишният пенсионер Егон Витерсхайм от Бон става всяка сутрин в 4:15 часа. Той се е върнал обратно на работа в службата по сметоизвозването в града и обикаля улиците с 26-тонния камион за събиране на био отпадъци. След 28 години стаж Витерсхайм знае маршрута наизуст, разказва в своя публикация германската обществено-правна медия АРД.

Той е пенсионер от началото на годината, но през април работодателят му го попитал дали би могъл да се върне на работа за няколко месеца - да помогне. "Нямах други планове, семейството ми нямаше нищо против и още на следващия ден се обадих", споделя Витерсхайм пред АРД. Той е сключил договор до края на годината и отново работи на пълно работно време.

Когато няма млади кадри

Службите по сметосъбирането в Бон са върнали на работа и много други свои пенсионирани служители - кандидатите за шофьори на камиони просто не са достатъчно. Някои в момента карат обучение, но ще минат месеци, докато се квалифицират достатъчно, за да обикалят града с огромните сметосъбирачи.

Тепърва предстои пенсионирането на още много служители на бонската фирма по чистота. И ако своевременно не се намерят техни заместници, ще трябва и други пенсионери да продължат да работят. Говорителят на фирмата Жером Льофевр казва пред АРД, че след първия успешен експеримент ще продължи да се разчита на този инструмент.

Егон Витерсхайм също е доволен - получава пълна заплата наред с пенсията си, което определено е стимул. От началото на годината границата за допълнителните доходи на пенсионерите падна - правителството очевидно осъзна, че трудовият пазар има нужда от тях.

Пенсионерите в Германия все по-често работят

Днес броят на пенсионерите в Германия, които продължават да работят, нараства. По данни на министерството на труда в момента работещите хора на възраст над 67 години са 1,123 милиона, пише АРД. В края на миналата година те са били с 56 000 по-малко. По-голямата част работят на непълен работен ден със заплащане от 520 евро на месец.

Някои се връщат на работа, за да осъществят по-плавно прехода между работата и пенсионерския живот. "Но има и пенсионери, които имат нужда от пари и просто им се налага да продължат да работят", казва пред АРД Бернд Ломюлер от Агенцията по труда в Бон.

Това важи в най-голяма степен за хората, получавали ниски заплати, които след това получават и ниски пенсии. Волфганг Дал е един от тях и макар да е работил 48 години, взима само 1200 евро пенсия. "Ако живеех сам, без да си делим разходите с партньорката ми, щеше да ми се наложи да разчитам на социални помощи", обяснява той пред АРД. В момента Дал опакова лекарства три пъти седмично по седем часа. Разказва, че от 25-те служители, наети за тази дейност, четирима били пенсионери.

Какво казва лекарят?

Съпругата на Дал, която е на 70 години, също продължава да работи. Двамата имат задължения, които трябва да изплащат. "Едва след това ще намалим заетостта си - дори ако трябва да живеем по-скромно", казва Дал пред АРД.

Шофьорът на камион Витерсхайм няма намерение да удължава договора си, когато той изтече - така го посъветвал неговият лекар. "Ако не седя с часове на люлеещата се седалка на камиона, няма да имам определени оплаквания, ми каза лекарят. Смятам да се вслушам в неговата препоръка."

***

Източник: dw.com

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.