Пиши ”Ботев” и да бегаме...

Пиши ”Ботев” и да бегаме...
04-01-2023г.
0
Джесика Вълчева

Фестивалът ”Златна роза” реши да изключи филма ”Ботев” на Максим Генчев от програмата си през лятото на миналатна година. Този знак за качествата на продукцията обаче изглежда е пропуснат от Българската национална телевизия, която в най-гледаното телевизионно време снощи излъчи ”Ботев” на Генчев и... си навлече беля на главата. И то с право.
Днес всички говорят за този филм. Говорят за пошлия прочит, липсата на естетически качества и липсата на качества изобщо. Говорят за посредствеността и задават въпроса - кой и защо допусна "Ботев" на Генчев да бъде излъчен в ефира на БНТ?

"Имам възражения по отношение на художествените качества на този филм. Не се е получил - нито на ниво сценарий, нито на ниво актьорска игра, операторска работа, музика. Като цяло филмът няма висока художествена стойност. В този филм няма нищо скандално. Просто е слаб филм. Скандалът е в това, че БНТ като обществена телевизия, която все пак трябва да се грижи за добрия вкус на публиката, пуска в праймтайма този филм. ", заяви категорично пред ФрогНюз филмовият критик Деян Статулов.

"Въпросът е към Българската национална телевизия - защо са решили точно този филм. Би трябвало да има художествен съвет, който да решава, да има някакви ясни художествени критерии, въз основа на които да се преценява кой филм да бъде излъчен по националната телевизия и кой не. Ако аз съм член на тази комисия, категорично ще гласувам против това този филм да бъде излъчен", посочва още Статулов.

Колко добре се възприема филма “Ботев” на Максим Генчев говори отзвукът в социалните мрежи. Повсеместно е възмущението на обикновени зрители, хора от киносредите, критици. Изглежда обаче Максим Генчев не приема филма си за слаб, а останалите - за недоразбрали.“Разсъждения, които хвърлят светлина в мрака на страдащата от липса на вниманието ми антибългарска идея -  Родината ни да стане територия за гробища…”, пише Генчев и споделя публикация на Васил Жечев, сценарист и режисьор в БНТ, който се изказва в подкрепа на филма.

Филмът “Ботев” е създаден с партньорството на Българската национална телевизия, въпреки че продукцията започва като краудфъндинг кампания с подкрепата на Община Калофер. Самият Генчев е печелил няколко конкурса на БНТ, с помощта на които финансира свои филми.

Въпросите тук са няколко. На първо място - колко пари е дала обществената телевизия за подобна продукция, която не отговаря на елементарни критерии за изкуство, както твърдят болшинството критици. На второ - има ли схема, в която едни пари се раздават между едни и същи хора, без значение крайния резултат и неговото качество. Почва за качествено българско кино у нас има, въпросът е кой стъпва на нея и какво прави.

   Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.