Политическата игра на Васил Терзиев

Политическата игра на Васил Терзиев
16-09-2023г.
0
Явор Дачков

Автор: Явор Дачков, в. "Филтър"

Освен млад милионер Терзиев е потомствена червена номенклатура, и то от най-агресивната й част – Държавна сигурност. Това са хора, отраснали във властта и за властта. Нещо като потомствените аристократи преди столетия, само че след социалистическата революция – потомствени селяни, от които насила взетата власт, продължила с десетилетия, е направила управленска номенклатура и превърнала в градски социалистически елит. По-голямата част от него произхожда от село и се нанася в чуждите жилища на изгонените собственици, обявени за буржоазия и разселени по страната. Преди 1989 г. еднопартийното управление на БКП бе записано в конституцията и упражнявано чрез диктатура. Управленският елит бе недостъпен за простосмъртните и бе кланово разпределен между комунистическите фамилии и представители на бившите партизански бригади, както 45 години по-късно „Мултигруп“, ВИС и СИК си разпределиха България.

След края на социализма, който бе предизвикан от самите социалисти, политическата власт на БКП бе трансформирана в икономическа – през мутрите и групировките, създадени от ДС в началото на прехода и с откраднатите от държавата пари, външнотърговски дружества и скрити приватизации на национално имущество. По същият начин – чрез кражба и сила – комунистите укрепиха властта си веднага след 1944 г., а най-грандиозната им кражба бе национализацията. И по бащина, и по майчина линия Васил Терзиев е тежка номенклатура, а първият му милион идва от фирма на ДС, създадена веднага след промените в 1990 г. Това е доказано с документи.

Искам да кажа, че напудрената история за американския успех на едно много способно момче, разказана от градската десница в стила на сълзлива холивудска боза от 90-те, няма нищо общо с действителността. Интересното е, че едната част от родата на Василев преди 1989 г. е работила в техническото разузнаване на ДС (онова, което крадеше западни технологии, вместо да ни дава свободен достъп до тях), а след „промяната“ през 1989 Терзиев „пробива“ в Ай Ти сектора – колко прозрачно!

Проблемът на тази кандидатура е, че идва от онези, които твърдяха, че се борят с всичко, описано по-горе. Първи сигнал за подмяна. Понеже комунизмът вече не е актуален и стана демоде, неговите бивши радетели се преориентираха към новия център на власт – либерализма. От Москва се прехвърлиха към Вашингтон, без да им мигне окото, защото единственото, от което са се интересували винаги, са властта и парите, а не идеологиите. По-голямата част от активните лица на така наречената градска десница са бивши комунисти, доносници на ДС, съветски възпитаници и закапечета по манталитет. И тук стигаме до политическия контекст на играта на Васил Терзиев.

Предстоящите местни избори ще бъдат тежка катастрофа за ПП-ДБ, с което и официално ще се сложи край на тригодишното неуспешно чегъртане на Бойко Борисов и ГЕРБ от властта. Това ще означава и дългосрочен фалит на градските десни, които могат да останат под чертата на следващия парламент. Нещо подобно им се случи след предишната „сглобка“ с ГЕРБ при второто правителство на Борисов, в което участваха като Реформаторски блок. Поради тази причина и Борисов отстъпи мандата си и им даде да направят правителство, а и ще ги държи във властта, докато не предизвикат пълно отвращение и сред най-твърдите си привърженици. Изглежда, че ПП-ДБ няма да вземе нито един значим град в България, а София е последната им надежда за оцеляване.

Ако Терзиев спечели, те ще обявят това за победа в цялата страна и ще започнат да се прегрупират около него, за да получат политическо продължение. Той, от своя страна, ще се превърне в естествен лидер на градската десница и ще пенсионира Христо Иванов, Кирил Петков и Асен Василев. Това няма да стане веднага, но в най-близко бъдеще те няма да имат никаква власт върху електората си. Той съвсем естествено ще се прехвърли към победителя, който досега получава всичко, което си поиска, явно с парите, които има. Най-силното доказателство за това е, че бе номиниран за кмет от най-яростните антикомунисти. Ако беше симпатичен, но беден и някой го беше издигнал, щяха да го разкъсат заради неговата ДС фамилия още на ниво квартална организация.

Искам да кажа, че самият Терзиев е активният в тази игра, а лидерите на ПП-ДБ са само пасивни получатели на финансиране, за да си траят и карат електората да преглъща срамната им сделка с дявола (поне така описват самите те ДС).

Ако стане кмет, Терзиев ще получи наготово техния електорат и автоматично по-широка периферия, защото е победител, което ще го направи легитимен играч на голямата политическа сцена. Точно както се случи с Борисов през 2005 година.

Дискредитираните и омръзнали лидери от сглобката на „Промяната“ и ДБ ще се маргинализират, а той ще стане новият спасител на дясното и любимец на американското посолство. Поради геополитическия контекст и силния натиск от посолството и ЕС, останките от градската десница и новият ѝ лидер Васил Терзиев ще продължат да участват в голямото разпределение на властта на национално ниво, ако и да са изгубили всички български градове.

При подходящо стечение на обстоятелствата и добре изиграни карти Терзиев може да се окаже новото лице на евроатлантическа България като неин премиер. Нещо като българския Риши Сунак – мъпет от индийски произход, когото американците извадиха от ръкава си и сложиха да управлява Великобритания (представяте ли си в какъв свят живеем, та какво остава за България).

Мисля, че това е голямата цел на Васил Терзиев, който заложи на сигурно, защото победата му в София беше предизвестена само допреди два месеца. Проблемът е, че той и градската десница подцениха неговия ДС произход, но по-сериозният проблем е, че човекът няма капка талант за политика и лична харизма. Той е напълно безличен, води пластмасова американска кампания от края на 90-те и говори на хората в „Люлин“ като в интервю за „Капитал Лайт“.

Очевидно нищо не разбира от градоустройство и управление, скаран е с политиката и въобще не е ясно, защо непрекъснато изкача във Фейсбук с някакви бодри снимки и лозунги от типа „София може повече“. От гледна точка на здравия разум е по-добре този човек да не спечели, защото ще възкреси градската неолиберална десница и ще направи по-големи поразии на национално ниво. Силно се надявам, че здравите сили, колкото и да не се понасят помежду си, ще се обединят на втори тур срещу него и ще гласуват за кандидат на системна партия, а не за поредния клоун ала Кирил Петков, който се появява отнякъде, отмъква някакъв електорат с директна измама, инкасира власт и пари, а после изчезва. За финал ще ви припомня малка част от разговора на Кирил Петков с активистите на ПП, който беше записан и пуснат от Радостин Василев в края на май.

„Попитахме Васко Терзиев: „Ти си ни кандидат за кмет, какво мислиш по тази стратегия (за сглобката с Борисов и ГЕРБ, бел. ред.)?“, за да не ни каже: „Хвърлям кърпата и не ме интересувате повече“. Васко каза: „За мен това е по-доброто нещо за държавата, ние ще си действаме в София. Мисля, че е добре да вземем сделката“.

Всички знаем какво се случи после. ПП-ДБ „взеха сделката“ с мафията (както те наричат ГЕРБ и ДПС), започнаха да управляват и резултатите са налице.

Източник: "Филтър"

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.