Поредният удар срещу Glencore, с който се опитват да накарат компанията да се откаже от въглищния си бизнес

Поредният удар срещу Glencore, с който се опитват да накарат компанията да се откаже от въглищния си бизнес
06-01-2023г.
0
Боян Рашев

Европейските гиганти в управлението на активи продължават да изумяват с поведение, което не е в интерес на клиентите им, а изцяло следва политически и активистки цели. Най-новата им изцепка е поредният удар срещу Glencore, с който се опитват да накарат компанията да се откаже възможно най-бързо от въглищния си бизнес.
Glencore e последният западен минен гигант, който все още държи голям дял в добива на въглища по света. Разбивката на втората картинка по-долу показва колко голямо значение имат те за приходите и печалбите на компанията през миналата година (+търговията с енергия, което е нефт и газ). Едновременно с това Glencore е в топ 3 в света в добива на мед, никел и цинк и най-големият производител на кобалт. Обаче всичките им метали са миниатюра в сравнение с въглищата, с които Glencore за поредна година всъщност осигурява базовата енергия на голяма част от света, вкл. дълбоко закъсалата Европа. Това осигурява и страхотна възвръщаемост за всеки инвеститор в компанията - цената на акцията се вдигна от около 380 (1.1.22) до над 570 (в края на декември, 2022 г.) пенса на Лондонската борса (+страхотен дивидент!). Не са много европейските компании, които могат да покажат такъв резултат за 2022 г. В резултат на тези действия на основни акционери обаче виждаме спад до 514 пенса тази седмица. 
Вместо да защитават стойността на инвестициите и интереса на клиентите си, водещи европейски банки (като HSBC) се хвърлят да водят война срещу тях!? 
По този начин те нанасят и непряк удар върху правото на милиарди хора по света на достъп до изобилна, надеждна, евтина и чиста енергия, тоест електричество. Това е пример за ESG политика, която е дълбоко антихуманна и контрапродуктивна и отблъсква разумните хора от самата концепция за устойчиво развитие.
Лично аз купих Glencore още през април, 2020 г. на цена около 150 пенса на акция, защото виждах огромния потенциал във всеки от сегментите й. Днес компанията продължава да бъде сред водещите холдинги на договорен фонд Експат Природни Ресурси. 
Разбира се, това не е препоръка за инвестиции. Както вече видяхме, няма европейска компания, която да е напълно предпазена от популизма и регулаторния произвол.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.