Преди 43 години си отиде легендарният Григор Вачков

Преди 43 години си отиде легендарният Григор Вачков
18-03-2023г.
0
Лентата

На 18 март 1980 г., в гр. София на 47 години умира легедарния Григор Вачков. 

Григор Вачков учи в лозаро-винарско училище в Плевен, завършва ВИТИЗ през 1955 г., след което става член на колектива на Държавния сатиричен театър от самото му основаване. Играе във Врачански народен театър (1955 – 1956) и Сатиричния театър (1956 – 1980). Работил е в Българско радио в седмичното предаване „Наслука“.

Дебютът му в киното е през 1960 г. 

Популярността му добива невероятни размери след като изиграва ролята на капитан Димитър Бомбов (Митко Бомбата) от телевизионния сериал „На всеки километър“ (1969 – 1971). 

Там се превъплъщава в образа на комунист-революционер. Участва в 44 филма, няколко от тях получават международно признание и награди от кинофестивал, такива са „Последно лято“ (1974) и „Мъжки времена“ (1977). Последният му филм е „Мера според мера“ (1981), в който неговата роля остава недовършена. 
Легендарната творба на режисьора Георги Дюлгеров "Мера според мера" е създадена през 1981 година по романа на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден". Сценарият е на Руси Чанев и Дюлгеров. Това е едно от най-мащабните, епични и значими произведения на българското кино. В него присъстват както реални исторически личности, така и персонажи, родени от въображението на авторите с техните човешки драми, тревоги, съмнения.

Разказът е обединен от метаморфозата на главния герой Дилбер Танас – от първичен овчар, част от патриархалната задруга до личност с индивидуално съзнание. Катализатор на тази промяна са борбите за независимост на македонските българи от 1901 до 1912 година. Съдбата на Дилбер Танас е метафора на общата ни история, в която човешки драми и политически игри променят изначалната идея на борбата и нейното значение. Това е първият български филм, пресъздаващ историята на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година с участието на реални исторически личности - Апостол войвода, Христо Чернопеев, Яне Сандански, Пейо Яворов, Гоце Делчев, Георги Мучитано-Касапчето и др.

На снимката: Григор Вачков в ролята на Постол Войвода по време на кадрите на емблематичния филм "Мера според мера".
Поклон!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.