Първото световното първенство по футбол през 1930 е вероятно най-странното в историята на футбола

Първото световното първенство по футбол през 1930 е вероятно най-странното в историята на футбола
30-11-2022г.
0
Георги Кадиев

Първото световното първенство по футбол през 1930 е вероятно най-странното в историята на футбола. 
Съдиите носели костюми, боливийският отбор играел с барети на главите като Че Гевара, румънския отбор по Конституция бил избиран от краля на Румъния. 
Отборите от Европа пътували заедно от Европа на шотландски презокеански кораб и тренирали на горната палуба. 
По пътя спрели в Рио да вземат бразилците, а президентът на ФИФА, също на кораба, носел световната титла в куфара си. 
Отборът на Египет изтървал кораба и изпратил телеграма с извинение, оставяйки по този начин в първенството да играят странните 13 отбора. 
Италия била ядосана, че не й е дадено домакинството на първото световно първенство и не отишла в Уругвай. Те пък върнали услугата четири години по-късно, като не отишли в Италия.
Церемонията по откриването се състояла преди деветия мач от турнира, тъй като тогава завълшило строителството на стадиона. 
Полуфиналът Аржентина: САЩ завършил 6:1, един играч със счупен крак, един с 4 избити зъба и един в болница със наранявания по корема. 
Мениджърът на американците влязъл на терена да се кара със съдията, спънал се, паднал, счупил шишенце хлороформ в джоба си, припаднал от миризмата и го изнесли с линейка. 
На финала Уругвай-Аржентина до полувремето играли с топка, произведена в Уругвай, след това с топка, произведена в Аржентина. 
15 хил. аржентинци тръгнали с кораб за финала срещу Уругвай в Монтевидео. Корабът се загубил в мъглата и пристигнал с ден закъснение и с новината, че Аржентина е загубила, което предизвикало масов вандализъм от аржентинците на борда. 
Héctor "El manco" Castro, който вкарал първия гол на Уругвай в турнира и също отбелязал във финала, имал една ръка. Другата ампутирал с електрически трион на 13 години.
По време на пътя обратно, румънският футболист Алфред Ферару се разболял и бил оставен в болница в Геноа. В Румъния се разпространил слухът, че е умрял, майка му приготвила погребение, по средата на което синът влязъл в църквата. Майката припаднала на място. Ферару оживял и на следващите зимни олимпийски игри представлявал Румъния в състезанията по фигурно пързаляне и бобслей. 
Какви времена. 
В Катар засега целият спор е могат ли отборите да носят на ръкавите цветни ленти в защита на правата на хомосексуалните. 
Тривиално.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.