Путин: Русия прави още едно мирно предложение на Киев. Условието е неутрален, извънблоков и безядрен статут на Украйна

Путин: Русия прави още едно мирно предложение на Киев. Условието е неутрален, извънблоков и безядрен статут на Украйна
14-06-2024г.
0
Лентата

Русия прави още едно реално мирно предложение на Киев, съобщи президентът Владимир Путин на среща с ръководството на руското външно министерство. Новото руско мирно предложение не предполага замразяване на конфликта, а пълното му разрешаване, заяви Путин, съобщава ТАСС. "Нека подчертая основното. Същността на нашето предложение не е някакво временно примирие или спиране на огъня, както иска Западът, за да възстанови загубите, да превъоръжи режима в Киев и да го подготви за нова офанзива. Повтарям, не става въпрос за замразяване на конфликта, а за окончателното му приключване“, каза руският президент. По думите на Путин, Русия смята за необходимо условие неутралния, извънблоков и безядрен статут на Украйна. Естествено, това предполага и премахване на всички западни санкции срещу Русия, каза той. Всички опити на западните държави да конфискуват руски активи ще бъдат кражба и няма да останат ненаказани, предупреди Путин.

Народите на Русия и Украйна биха намерили начин за справедливо разрешаване на всякакви проблеми, но причината за възникналия конфликт се крие в „безцеремонната“ и „абсолютно авантюристична“ политика на Запада. Русия не започна война в рамките на специална операция, режимът в Киев започна и продължава военните действия: „Това е агресия“.

Путин назова и условията за започване на преговори с Украйна.

Украинските войски трябва да бъдат изтеглени от цялата територия на Донецка и Луганска народни републики, Запорожка и Херсонска области – тогава Русия ще е готова за преговори, заяви Владимир Путин.

"Украинските войски трябва да бъдат напълно изтеглени от Донецката и Луганската народни републики, от Херсонска и Запорожка области – и обръщам внимание на това: именно от цялата територия на тези области в техните административни граници, съществували към момента на влизането им в Украйна. Веднага щом Киев заяви, че е готов за такова решение и започне реално изтегляне на войските от тези региони, а също така официално уведоми за отказа от плановете си за присъединяване към НАТО, нашата страна веднага, точно в този момент, ще издаде заповед за прекратяване на огъня и за започване на преговори", уточни руският президент. Волята на жителите на Донбас, Новорусия, Херсонска и Запорожка област да бъдат с Русия е непоклатима, „този въпрос е затворен завинаги“.

Москва гарантира безпрепятственото и безопасно изтегляне на украинските части от Донбас и Новорусия, ако такова решение бъде взето в Киев, каза Путин.

„Естествено, в същото време гарантираме безпрепятственото и безопасно изтегляне на украинските части и формирования. Ние, разбира се, бихме искали да разчитаме, че такова решение – и за изтеглянето на войските, и за извънблоковия статут, и за началото на диалог с Русия (от което зависи бъдещото съществуване на Украйна) – в Киев ще вземат самостоятелно“, подчерта Владимир Путин.

По думите на Путин, Украйна трябва да придобие извънблоков и неутрален статут и да бъде демилитаризирана и денацифицирана. „Повтарям, нашата принципна позиция е следната: неутрален, извънблоков, безядрен статут на Украйна, нейната демилитаризация и денацификация. Освен това всички като цяло се съгласиха с тези параметри по време на преговорите в Истанбул през 2022 г. Там и за демилитаризацията всичко беше ясно, всичко беше описано, броят на танковете, всичко беше договорено“, добави руският президент. 

Освен това всички западни антируски санкции трябва да бъдат премахнати, продължи Путин. Статутът на Крим, Севастопол, ДНР, ЛНР, Запорожка и Херсонска област като региони на Русия трябва да бъде фиксиран в международни договори, отбеляза президентът. "„Безусловно, правата, свободите и интересите на рускоезичните граждани в Украйна трябва да бъдат напълно обезпечени. Признаване на новите териториални реалности, статутът на Крим, Севастопол, Донецката, Луганската народни републики, Херсонска и Запорожка области като субекти на Руската федерация. В бъдеще всички тези основни, фундаментални разпоредби трябва да бъдат записани под формата на основни международни споразумения", добави руският лидер.

Според него украинските власти, когато вземат решение, трябва да изхождат от съществуващите реалности и да се ръководят от истинските национални интереси на украинския народ, „а не от западни поръчки“. „Въпреки че, разбира се, има големи съмнения по този въпрос“, отбеляза Путин.

Западната схема, „провъзгласена за единствената правилна за гарантиране на сигурността”, не работи, „дипломацията в стил НАТО” дава обратния резултат. Нито една страна в света не е застрахована от присъединяване към списъка на жертвите на „западната дипломация“, отбеляза руският държавен глава. По думите му, отношенията на Русия с някои западни държави се влошиха, но не по вина на Москва. Изявленията на някои европейски държави за намерението на Русия да атакува Европа са „абсолютни глупости“, подчерта Путин. „Ако Европа иска да се запази като един от независимите центрове на световното развитие и културните и цивилизационни полюси на планетата, тя със сигурност трябва да бъде в добри, любезни отношения с Русия. Основната заплаха за Европа не е Русия, а „критичната“, „почти пълна“ зависимост от Съединените щати, изтъкна руският лидер. Егоизмът и арогантността на западните държави доведоха до сегашното изключително опасно състояние на нещата, „стигнахме недопустимо близо до точката, от която няма връщане“, предупреди той.

Съединените щати не спират да се опитват да запазят имперския си статут, но това само изтощава страната и влиза в „явен конфликт с истинските интереси на американския народ“. „Европейските политици преглъщат унижението, грубостта и скандалите със следене на европейски лидери, а САЩ просто ги използват за своите интереси", продължи Путин.

Според него Западът не само подкопа военно-политическата стабилност в света, но и дискредитира ключови пазарни институции, „вече има нарастващо недоверие във финансовата система, базирана на западните резервни валути.“ По думите му, светът се променя бързо, все повече страни се стремят към самодостатъчност. „На базата на новата политическа и икономическа реалност днес се формират контурите на многополюсен и многостранен световен ред. Тези дълбоки системни промени със сигурност вдъхват оптимизъм и надежда“, добави руският президент.

Русия ще съдейства за плавното включване на новите страни-членки на БРИКС в работните структури и ще вземе необходимите решения на срещата на върха в Казан. Потенциалът на организацията ще ѝ позволи с течение на времето „да се превърне в една от основните регулаторни институции на многополюсния световен ред“, заяви още Владимир Путин на срещата с ръководството на руското външно министерство.

Източник: “Гласове”

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.