Радев: Ако държава от НАТО провокира сблъсък с Русия, няма значение НС какво решение ще вземе - има Член 5

Радев: Ако държава от НАТО провокира сблъсък с Русия, няма значение НС какво решение ще вземе - има Член 5
27-05-2024г.
0
Лентата

Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава член на НАТО провокира пряк сблъсък с Русия. Вие мислите ли, че вече има такива предпоставки? Наблюдаваме как риториката и действията в тази посока непрекъснато ескалират.

Това коментира президентът Румен Радев пред български медии в Швейцария където е на посещение.

"Всички държави членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени в тази война - с предоставяне на разузнавателна информация, целеуказване, оръжия, муниции, подготовка, инструктори, съветници, контрактори, каквито има на територията на Украйна", смята той.

"Няма значение дали нашето Народно събрание ще вземе някакво решение (за изпращане на военни - бел. ред.), ако друга държава провокира пряк сблъсък с Русия. Ние нали сме член на НАТО, нали има чл. 5? Това няма какво да го обсъждаме", заяви Радев.

Един от онези, които го разкритикуваха за изказването му за натовското участие в Украйна, беше лидерът на ДПС Делян Пеевски.

"Тези, клетви в евроатлантизъм, изпразнени от съдържание, на хора, които се самоиндикират за евроатлантици без да разбират за какво става въпрос, тези демонстративни действия, издават грижа за тяхното собствено политическо оцеляване", коментира Радев.

"По никакъв начин не искам да плаша никого. Пак призовавам за трезв разум. Политиците да се допитат до експерти, ако нещо не им е ясно", препоръча Радев и ги нарече "хора, които през живота си са стискали само детско пистолетче, а вземат решения".

Държавният глава ги посъветва: "Депутатите да преминат интензивна едномесечна военна подготовка и да подпишат декларация, че ако се наложи, те ще воюват за България".

И добави, че такъв курс се налага, защото "има хора, които без да им мигне окото, вземат решения, които подлагат на риск живота на други хора. Аз не съм сигурен дали ще дадат отпор или ще ги търсим някъде неизвестно къде тези хора", каза по адрес на депутатите президентът. 

Държавният глава е на посещение в Берн, където се срещна с швейцарския си колега Виола Амхерд. Той поздрави президента на Швейцария за инициативата да организира международна конференция, на която да се търси формулата за мир в Украйна. Изрази, обаче, скептицизъм в успеха на това начинание в отсъствието на Русия.

"Това е една изключително важна първа стъпка - да се говори не само за оръжие, за подготовка и победа, а и за мир. И аз поздравявам президента на Швейцария за тази важна стъпка напред, но и двамата споделихме, че не сме оптимисти, защото без другата страна не можем да очакваме практически резултати. Много е важно ще има ли повече държави - най-вече глобалният юг и Южна Америка. Важно е какви отговори ще дойдат от Китай, Република Южна Африка, Саудитска Арабия, Бразилия", коментира още Радев.

България ще участва на конференцията, но решението за това кой ще я представлява, е на служебния кабинет, допълни още Радев.

Държавният глава заяви още, че не е избягвал среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който в момента е на посещение в София. Визитите му в Унгария и Швейцария били съгласувани много преди да стане ясно, че Парламентарната асамблея на НАТО ще заседава в София. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.