Сглобката работи чудесно

Сглобката работи чудесно
30-09-2023г.
0
Иво Сиромахов

Сглобката работи чудесно. Правителството уж не е на Бойко Борисов, обаче управлява по бойкоборисовски. Раздава щедро на всеки, който се разреве. Пари от бюджета. Пари, събрани от данъците ни.

На зърнопроизводителите правителството даде 63 милиона лева. От нашите пари. Да си купят с тях нови бентлита и нови яхти. Щото старите им вече са на една година, не върви да се излагат с тях пред курвите.

На миньорите правителството даде 36 заплати. (Спомнете си как великата Маргарет Тачър не се огъна пред стачкуващите миньори в Англия. Не помните ли? Е, няма нужда да помните чак такива работи…Неудобно е, някак.)
Който не се е разревал, той не е получил пари от данъците ни. 

А онези, които имат най-голям принос към обществото, са най-тихи, най-скромни. И заради това са най-бедни.

Средната месечна заплата на библиотекарите е 910 лева. А те са хората, които съхраняват книгите, хората, които пазят българското слово. На тях правителството никога няма да даде пари. Защото библиотекарите нямат оръжия, с които да протестират. Зърнопроизводителите излизат със скъпите си трактори, комбайни, блокират с тях пътищата. А какво могат да направят клетите библиотекари? Да блокират пътя с книги? Никой няма да им обърне внимание.

Никой няма да обърне внимание и на музейните работници. Средната им месечна заплата е 870 лева. Тези хора пазят паметта за Ботев и Левски, за Захарий Стоянов и Алеко. Но те са презряни от държавата. Натикани са на дъното, в унизителна бедност. Как да протестират? Да затворят някоя магистрала с тефтерчето на Левски ли?
Така живеем, дами и господа.

Скоро няма да имаме никакви библиотеки и музеи, просто защото хората, които работят там, ще са умрели от глад.
Но пък ще имаме зърнопроизводители с нови яхти и миньори с 36 заплати. 

Плащаме им ги от данъците си, защото тия хора са ни по-важни от къщата на Ботев и тефтерчето на Левски.
Нали?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.