Солидарност между народите на "Втория свят", опознали какво значи да "изпращаш пари вкъщи

Солидарност между народите на
23-11-2022г.
0
Кристиян Шкварек

Докато следвах в Англия се издържах с работа като барман в типичен английски пъб. Шеговито колегите ми, впрочем много готини и симпатични англичани с типично черно чувство за хумор, казваха на поляците "мексиканците на Европа". Във връзка с това, че полските работници заливаха тогава (2009-та) западна Европа с работници така, както Мексико залива Щатите. 
Приемах шегата с гордост, вместо обида. И мексиканците в Щатите и поляците, българите, румънците, литовците в Европа бяха къртовски, съвестни и трудолюбиви работници, на чийто гръб въобще се движеха тези икономики. От тогава насам Полша дръпна толкова, че си върна повечето емигранти и вече не са "мексиканците на Европа". Чехия, Унгария и Словакия направиха същото.  Надявам се България и Румъния да последват. 
А аз гледам мача Полша-Мексико на световното с лека усмивка и малко носталгия. От едните "мексиканци на Европа" - източноевропейските работници от Полша, България, Румъния, Балтика и тн., прекършили гръб в съвестен труд по пазарите на богатите западни държави...към другите такива хора, в Америка. Наречете го солидарност между народите на "Втория свят", опознали какво значи да "изпращаш пари вкъщи".
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.