Тагарев обяви намерения за нова военна помощ за Украйна

Тагарев обяви намерения за нова военна помощ за Украйна
07-06-2023г.
0
Лентата

Намерения България да предостави нова военна помощ на Украйна, за да продължи отбраната си срещу руската агресия, обяви при встъпването си в длъжност новият министър на отбраната Тодор Тагарев.

Помощта обаче няма да уврежда българските отбранителни способности, уточни той.

"Моите намерения първоначално са в три отношения. Първото е да продължим с усилията за укрепване на отбранителните способности на страната. Да се надяваме, че изискванията за еврозоната няма да засегнат бюджета на отбраната. Ще работим заедно за превъоръжаване на армията. Но най-важното са хората. За мен всеки човек е ценен, няма никакви намерения в правителството по отношение на хората в отбраната.

Вторият момент е приносът на нашата армия за сигурността в Черно море. Няма как, докато до нашите граници е толкова мощна държава като Русия и тя напада суверенна страна, това да води до някаква сигурност. Сигурност ще има, когато и последният окупатор напусне Украйна. Трябва да окажем помощ на Украйна да продължи своята контраофанзива.

Третото е въпросът за гражданско-военните отношения и гражданския контрол. Този проблем е видим и има сериозни предизвикателства и вярвам, че заедно ще работим да докажем, че България е модерна страна", заяви Тагарев пред събралите се да го посрещнат висши военни.

"Като влязох казах, че ще акцентирам върху приемственост и модернизация на армията.

Раздвижихме различни проекти за радари, бойни машини, гаубици, сключихме договора за вторите осем F-16.

Имаме първи драфт на отбранителна стратегия. Надявам се, че ще я представите в Министерския съвет.

Никога не съм служил на друга държава и винаги съм носил униформата с чест и гордост. Не съм служил на приятелски кръгове, но съм служил за приятелски кръгове, защото всичките ми приятели са в армията.

Надявам се да направите ревизия", заяви от своя страна служебният министър Димитър Стоянов.

Тагарев е роден през 1960 г. в град Стамболийски. Завършва Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика, където по-късно се връща като преподавател.

През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия "Н. Е. Жуковски" в Москва, а през 1994 г. в Командно-щабния колеж на военновъздушните сили на САЩ.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.