я Риши Сунак ще бъде и първият езичник, управляващ Англия от близо 1300 години.

я Риши Сунак ще бъде и първият езичник, управляващ Англия от близо 1300 години.
25-10-2022г.
0
Кристиян Шкварек

Новият министър председател на Великобритания Риши Сунак ще бъде и първият езичник, управляващ Англия от близо 1300 години. 
Последният езически владетел в Англия се счита крал Арвалд, починал през 686-та г. Макар множество други езически владетели да нападат островите (особено по време на викингските инвазии), Англия няма друг езически владетел след това. (дори викингските крале като Кнут са покръстени) 
Руши Сунак е хиндуист и когато става депутат се заклева върху Бхагавад гита - известната санскритска поема, част от Махабхарата, една от най-дългите епични поеми на света с огромно значение за културата и религията на древна и съвременна Индия.  
В България езичник не е управлявал от 893-та г., когато е свален Владимир Расате. 
Имайте предвид, че мюсюлманите не се считат за "езичници", също като евреите, тъй като са "хора на книгата" - тоест следват Аврамическа религия и вярват в пророците на Стария Завет. Атеистите, какъвто е комунистическият режим след 1944-та, също не са езичници, защото не вярват в божества (а в глупави идеологии). Според някои научни и езикови дефиниции буддистите също не са в категорията езичници, понеже "За разлика от универсалните религии (християнство, ислям, будизъм), езическите не са плод на проповедите, размислите и поученията на един човек, а са естествено оформени комплекси от племенни вярвания, митове и религиозни идеи, предавани и доразвивани през поколенията." Затова и най-често езичеството е политеистично, например в хиндуизмa има 33 основни и 330 МИЛИОНА второстепенни божества.  
Просто още един интересен инсторически аспект на текущи събития. Нямам съмнение, че Великобритания, както повечето европейски държави, не се управлява от християни вече много дълго време. Но включването и на езичници за първи път от над хилядолетие е интересен исторически момент. 
(Ганеша, син на Шива и Парвати и съпруг на Бхарати, Ридхи и Сидхи, повелителят на мъдростта, интелекта, обучението, разсъдливостта, късмета и щастието, врати, порти, входове, домакинството и писането: )

   

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.