Закони се приемат не от улицата

Закони се приемат не от улицата
18-11-2022г.
2
Борислав Цеков

Закони се приемат не от улицата. Не от "протести" на 200, 2000 или 20 000 души, които представляват само себе си, а не са нито "народа", нито "гражданското общество". 

Закони се пишат и приемат от легитимните политически представители, излъчени в Народното събрание от нацията. Не само излъчени, но и подредени според реалните настроения и искания на националната общност.

Крайно време е сериозните политици (ако има такива на политическата арена!) да изоставят инфантилното лакейничене и комично страхопочитание пред крясъка на тази или онази група на улицата. 

Всеки има право да протестира. Но отговорността и задължението на политиците и партиите е да не позволяват на тази или онази протестираща група да диктува законите за сметка на всички останали, присвоявайки си така народния суверенитет. 

Да се променят предизборни ангажименти, философия на закони или политика, защото някакви хора крещяли на улицата - това не е демократична политика. Това е политика от Третия свят. Неслучайно вече втора година говоря за "африканизация" на българската политика. 

Там, в Африка, и то в по-изостаналите държавици, така се прави политика - който крещи по-силно или му е по-дълга тоягата, той пише законите.
Правете демократична европейска политика, която търси баланс на интересите в обществото, а не залита според претенциите на отделни малки групи от него. 

А най-важната част от обществото, за чиито интереси трябва с особен  акцент да бдят политиците, но в същото време и да се страхуват от нея, е огромното мълчаливо мнозинство, което не излиза да крещи на улицата, но работи, учи, прави бизнес, плаща данъци. 

Когато политиците започнат да служат именно на това мълчаливо мнозинство, тогава ще има истинска и положителна промяна в България.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.