Заразното бягство от банките

Заразното бягство от банките
25-03-2023г.
0
Йордан Халачев

Deutsche Bank AG се превърна в най-новия център на банковите сътресения в Европа, като продължаващата загриженост за индустрията доведе до най-голям спад в цената на акциите ѝ от три години и цената на застраховката срещу неизпълнение се повиши, предава Bloomberg. 

Делът на експозициите на банките в САЩ, считани за достатъчно безопасни, за да получат 0% рисково тегло, спадна отново през четвъртото тримесечие на 2022 г., достигайки ниски нива, невиждани от първите дни на пандемията Covid-19, докато 100% рисково тегло експозициите са се покачили,коментира Джошуа Уокър от бюрото на Risk Quantum в Risk.net

Сътресенията, които засягат световната финансова система, са причинени от „заразно бягство от банките“, каза министърът на финансите на САЩ,Джанет Йелън.

Банковата система на САЩ е „здрава, въпреки че е подложена на известен натиск“, но добавя, че Федералният резерв на САЩ е готов да се намеси в случай на колапс на по-малка банка.

„Това, което виждаме, е сегашно бягство от банките“ и "по-малките институции страдат от теглене на депозитите , което крие риск от заразяване.“

Цената на акциите на германската банка "Дойче банк" (Deutsche Bank)  продължиха низходящия си ход за трети пореден ден, след като рязко скочи стойността на суаповете за кредитно неизпълнение (CDS) - своеобразна "застраховка" срещу риска от неизпълнение. Това подхрани опасенията относно цялостната стабилност на европейските банки, съобщи Ройтерс.

Акциите на "Дойче банк", които загубиха една пета от стойността си този месец, изтриха още цели 10,87 на сто към 12:05 часа бълг. време последния работен ден, до 8,32 евро за акция. Те спаднаха с 3,2 на сто при затварянето на вчерашната търговия, докато суаповете за кредитно неизпълнение на банката се поскъпнаха до 173 базисни пункта спрямо 142 базисни пункта през предишния ден, по данни на "Стандард енд Пуърс глоубъл маркет интелиджънс" (S&P Global Market Intelligence).

Нов сериозен спад на акциите на европейските банки предизвика нови опасения за сигурността на глобалната финансова система. Най-значителен спад, отчетоха акциите на най-голямата германска банка – „Дойче банк‘. Индексите на фондовите борси в Берлин и
Париж закриха с понижение.Вирусът на несигурността се загнездва много лесно и остава много дълго време. Въпреки това, смятам, че рискът от разпространение на проблемите на „Силикън Вали банк“ и „Креди сюис“ е лесно управляем за банковата индустрия“, каза финансовият експерт Оливър Рот.

Германският канцлер Олаф Шолц защити „Дойче банк“. За спокойствие призова и гуверньорът на британската централна банка.
Основна причина за напрежението през последните седмици е колапсът на две американски банки и проблемите на „Креди Сюис“,довели до спешната й продажба.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.