Феминизъм било да обичаш само себе си

 Феминизъм било да обичаш само себе си
25-03-2023г.
0
Лияна Панделиева

Катерина Пар е последната, шеста съпруга на тиранина Хенри VІІІ и първата жена в Европа, публикувала печатни книги под собственото си име. 

Била изключително образована, владеела пет езика, била е феноменално добър преводач, теолог. Тя прекрасно е знаела, че е омъжена за човек, който с лекота отсича главите на всеки приближен, който го подразни - жена или мъж. И все пак е успяла да направи тази гигантска крачка: да създаде сама книга. 

Снощи бях на събитие с феминистка насоченост. Там симпатична дама с добра кариера отдели около 15 минути да разкаже колко зли са към нея всички жени, които в някакъв момент на искреност са й казали как според тях е добре да постъпи в живота си. 

Оказа се, че жените на това събитие считаха за израз на феминизъм да "теглиш една" на всички, които си позволяват лично да ти кажат, че нещо в живота ти може да е различно и да не си сама пъпът на цялата си вселена. 

Феминизъм било да обичаш само себе си, да слушаш само себе си, да не се интересуваш от това какво някой друг ти казва, защото ти си толкова безценна и прелестна в своя личен свят, че всяко вмешателство в него те анти-женосва. 

Егоизмът и самолюбието могат да бъдат облечени в много имена - кое от кое по-помпозно. Беше изтъкнато, че жените от други култури, жените, които се съобразяват с околните, жените, за които някой мъж се грижи, са от друга, не толкова женствено-женска категория. 
Когато жената сама си купува каквото иска, облича се както иска, безцеремонна е колкото й се иска, ето това вече е феминистка. Другите са... ми не са баш от това класно изцяло женско тесто. 

Английската писателка Филипа Грегъри е сред най-известните в света феминистки на нашето време и вече в десетки впечатляващо вълнуващи романи разкрива силата на жените, които ценят в себе си разума, образованието, умението да се справят във всевъзможни ситуации, да променят историята и нито една от тях не казва, че никой друг на света не й трябва, за да е щастлива.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.