Един от най-смразяващите конфликти: този в Демократична република Конго

Един от най-смразяващите конфликти: този в Демократична република Конго
15-05-2024г.
0
Дахер Ламот

Един от най-смразяващите конфликти, който тече и в момента, е този в Демократична република Конго. От 90-те насам са загинали над 6 милиона души, но малко медии го отразяват адекватно. Или обяснят какво се случва и защо. В детайли. 

Ще се опитам да го направя без да споменавам много имена. 
* Всичко започва в началото на 90-те, когато избухва конфликт в Руанда между племената хуту (които са мнозинство от около 80%) и племената тутси. Като преобладаваща сила хуту избиват над 800 хиляди от племето тутси, събитие, което става известно като "геноцидът в Руанда". Стотици хиляди тутси бягат в ДР Конго и Уганда.
* В Уганда и ДР Конго племето тутси, начело със сегашния президент Кагаме, се преорганизират и с помощта на всички съседни страни се връщат в Кигали, столицата на Руанда. Завладяват страната и започват да отмъщават на хуту. Над 800000 души от хуту бягат в Конго. В Конго, както бихте се досетили, се получават сблъсъци между местното население, хуту и тутси, които си остават там.
* Тутси, които вече владеят Руанда, обвиняват тогавашния президент на Конго, Мобуту, че е помагал за геноцида срещу тях и започват да въоръжават политическия му противник Кабила. 
Кабила, с помощта на Руанда и другите съседи изхвърлят Мобуту, и той става президент. 
* Племето тутси обаче не напуска Конго, а завладяват мините в най-богатите източни провинции. Това кара Кабила да се обедини с противниците на тутси - хуту, което дава старт на втората конгоанска война. На тутси се притичват на помощ от Уганда. Така се получава нов кървав конфликт, докато накрая, през 1999 г. се подписва примирие между Конго, Руанда и Уганда.
* Но конфликтите никога не са стихвали и сега се водят нови боеве. Сред участниците са:
1)  силите на ДР Конго,
2)  групировка, наречена М23, за която се говори, че е финансирана от Руанда, но руандци отричат.
3) ислямистка групировка, която води началото си от Уганда и която твърди, че вече не са ислямисти
4) бунтовници от конгоанското племе ленду, които твърдят, че са дискриминирани от другото голямо племе хема. 
И е мазало.
Разбира се, по-наблюдателните ще забележат, че всички конфликти са в източната част на страната, където са едни от най-големите залежи на така фундаменталните за чиповете тантал, за батериите литий и кобалт, както и злато, цинк, волфрам и уран.

Както  се досещате тези конфликти се предизвикват отвън, те държат хората бедни и безсилни, принудени да работят в мините при потресаващи условия.

Всеки би си казал " мен какво ме грее?", но ще го напише на лаптоп или мобилен, чието производство е невъзможно без споменатите метали.
Шест милиона души.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.