ИГРА НА РЕФЕРЕНДУМИ

ИГРА НА РЕФЕРЕНДУМИ
30-09-2022г.
0
Мартин Карбовски

Това е новата игра на тронове.

Уж цивилизованият начин императорът да приобщи малки васални кралства към Империята. И обратното - така се раздробяват империи, зависи от гледната точка.

Сигурно вече някъде има ръководство по темата как да приобщим съседния феод. Първо търсим малцинства от нашите. Винаги се намират, дори и езикът, и антропологията да са едни и същи. 
Поне две малцинства ще се намерят, такива които досега са се женили помежду си. А най-добре да не са се женили, а да са с различна религия - това помага да стане още по-кърваво.

После искаме права. После не ни ги дават правата и ние организираме протести. После намираме пари за малки междуособици. На всяка цена ни трябва опеката на Голямата империя, както и парите й, както и оружието й, почти безплатни.

Ние осигуряваме пушечното месо - съвсем безплатно. И хоп - малка регионална война с отряди, платени войници, професионалисти и обикновени балъци.

Убиват се, стрелят се, радват се като на мач, погребват се и се заклеват да отмъстят. 

Покрай малката война вече владеем няколко общини, в други има още от враговете. Тогава идва официалната част на играта - референдумът.

Референдумът е опасна игра. Можеш да си поръчаш референдум в една област и да го спечелиш. После, ако се обърне късметът на военните, същата област пак се връща във вражески ръце и враговете също правят референдум и също го спечелват. Това е магията на референдумите - те са винаги за победителите. Върти го, сучи го - референдумът ходи след победителите като пудел.

Победителите печелят референдума и казват на международната общност - тука е друга държава, тя сама ще реши към кого да се присъедини утре.

Международната общност се държи като хазяйка ударена с брадва. Хъката-мъката, вика тая международна общност  - май не е много законно това! Но късно - местните вече правят нови милиции, променят азбуки и табелки, сменят училищни програми , търсят нови учители по география и история, но най вече строят нови КПП-та, опъват бодлива тел и други такива работи, характерни за играта на референдуми.

И хоп - получава се присъединяване на малките феоди към големия феод. Странна работа са референдумите, да пази Бог, викат бабите.

Вие за референдумите на Путин ли си мислите сега? И за тях става дума, разбира се.

Но всичко започна в Косово. Ще отречете ли? Тая игра не я измисли Путин. Пак ше отречете?!

Отричайте колко искате, играта върви, игра на референдуми е това, няма шега. Колкото повече ни обещаваха да падат границите, толкова повече се разпадаха държави и се появяваха нови държави. Щом тук и там може, у нас кой ще им забрани, питат се държавите и плюят в пазва.

Всичко друго, само не и референдуми, моля ви се.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.