Иранската „атака“ срещу Израел изглежда като добре режисирано шоу

Иранската „атака“ срещу Израел изглежда като добре режисирано шоу
14-04-2024г.
0
Боян Чуков

Иранската „атака“ с дронове и балистични ракети срещу Израел изглежда като добре режисирано шоу за глобалния пипъл. 

„Мощната“ иранска атака бе насочена в безлюдните Голандски възвишения и района на пустинята Негев. 

Снощи и тази сутрин по темата по-скоро се вихрят глобалните медии и техните регионални филиали в резонанс с локални „компетентни“ експерти и новинари. Под въпрос се поставя въобще дали е имало изстреляни балистични ракети. 

Заплахата за Израел е била толкова голяма, че в същото време ЦАХАЛ е атакувал в Газа и Ливан. По реални цели на иранските прокси.  

Засега няма проведена сериозна атака от страна на Иран, който разполага с хиперзвукови ракети. Май няма и да има. Засега атаката е с дребни и овехтяли в технологичен план дронове. 

Израел отвори своето въздушно пространство още тази сутрин в 7.30 ч. След суровия отговор на Техеран, американските демократи ще се опитат на фона на снощното шоу да предоставят помощ на Израел, а покрай него и на Украйна. Някой друг процент ще спечели и „защитникът“ на Израел Джо Байдън в надпреварата срещу своя електорален противник Доналд Тръмп. Нали все пак върви предизборна кампания в САЩ. Джо Байдън похвали майсторството на американските военни, които са „помогнали на Израел да свали почти всички приближаващи се дронове и ракети“. 

След „свирепата“ иранска атака 31 човека са потърсили медицинска помощ. Всички са получили леки травми по пътя към бомбоубежището или са получили пристъп на паника. Ранено е едно дете на 7 години. В съседна Йордания има 3-ма убити от парчета на дронове. Нетаняху забрани събирания на хора над 1000 човека. 

Точно това му трябваше в този момент от вътрешнополитическа гледна точка. Май така ще бъде до изборите в САЩ. На Биби му трябват още поне 1-2 подобни перформанси до ноември 2024 г. , когато ще стане ясно кой ще влезе в Белия дом. Очевидно Иран е преценил, че все още не е време да поеме по-голям риск. Техеран измисли нещо като „отговор“ на Израел, което ще му „запази лицето“ във вътрешнополитически план. 

Определено Вашингтон и Техеран нямат интерес от разширяването на конфликта в Близкия Изток. И това е очевидно. А злите езици говорят, че през последните часове на телевизионните екрани гледаме и работата на „Железния купол“ в периода 7-9 октомври миналата година, когато Хамас се сби с ЦАХАЛ. 

Фактчейкърите  категорично ще отхвърлят въпросния слух, но това им е работата и да проявим разбиране. До тук основни печеливши от снощната „драма“ са ВПК на САЩ, Израел и Иран. Предстоят шумни дипломатически сражения, размяна на заплашителни декларации и битки в международните организации.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.