История от супермаркета. И още нещо...

История от супермаркета. И още нещо...
23-07-2023г.
0
Гост-автор

Пак доста дългичко четиво…
1. Преди няколко дни бях в голям хипермаркет за предимно хранителни стоки, в който има възможност да се наредиш и да си платиш стоките на каса без човешко присъствие. Минаваш, маркираш баркодовете и даже може и в брой да се плаща. Нищо особено всъщност, по света това го има от много години. Имаше много свободни, автоматизирани каси, но аз взех, че се наредих на такава, на която беше госпожа на около 50 години със строго и непоколебимо излъчване. 

2. Логиката и търсенето на причините за това как работи света около нас са в основата на ориентацията, развитието и овладяването на събитията. В рамките на нашите ограничени възможности, разбира се. Ако човек не мисли логично и рационално, няма да може да разбира кога го лъжат например, а още по-сложно е да се справя с умишлено изкривените послания на политиците, които ни управляват. И все пак, ако срещу нас стои управляващ, който ни мами съзнателно, такъв човек е неморален и неприятен, но не е загубил връзката с реалността. Той знае каква е тя и умишлено я прикрива, пропуска или направо изкривява.

3. На касата ми беше направена забележка, че с малкото покупки, които съм взел, съм можел съвсем свободно да мина през автоматичните скенери на баркодове, да си платя и да приключа с пазаруването. На мен това ми беше напълно ясно. Отговорих на касиерката, че идвам при нея, защото в противен случай подкрепям автоматизираните системи и рано или късно тя ще стане излишна. Беше видимо изненадана от отговора и каза, че за първи път чува някой да има такива мотиви. Но ме успокои, че в нейния хипермаркет няма опасност да бъде заменена с машина, да не се притеснявам.

4. Има и един друг вид индивиди, които поддържат изкривени и нелогични разсъждения, послания и приказки, но които откровено не виждат проблем в това. Те не виждат никакво противоречие, въпреки взаимноизключващите се тези и вярвания, които демонстрират. По-голямата част от управляващите ни са демократи и хуманисти на приказки, демонстрират патриотизъм и любов към хората, убеждават ни, че работят за нашето благо. В същото време техните действия са в пълна противоположност на приказките и се получава сериозен логически сблъсък.

5. Платих си покупките и още малко се позамислих върху краткия разговор с дамата на касата. Мисля, че тя много добре разбра какво й казвам и, че съм прав в опасенията си, че нея може да я няма на работа след няколко месеца. Естествено нямаше как да ми каже, че се съгласява, защото това директно я злепоставя. Разбира се, преценката ми може и да не е точна и тя изобщо да не си дава сметка, че скоро може да е в бюрото по труда, а мен да възприема като някакъв досадник. Но със сигурност би било по-добре тя да знае какво означават за нея автоматизираните каси. Ако мисли логично и рационално, ще се усети.

6. Да излезеш да протестираш срещу президента на България, развявайки украински знамена. Да искаш мир като гласуваш за пращането на БТР-и и друга военна техника. Да си загрижен от сутрин до вечер за Зеленски и териториалната цялост на Украйна. Да правиш политика, която е одобрена от около десетина процента от народа. Да се правиш на умряла лисица и да реагиркаш лекичко, когато български граждани са в списък за убиване. Всичко това е без съмнение нелогично, но аз мисля, че за повечето от управляващите здравата рационалност е загърбена и те отдавна са скъсали с нея. За морал даже не искам да споменавам.

7. Касиерката в магазина почти сигурно разбира какво може да й се случи в близко бъдеще. Тя съзнателно изкриви логиката при разговора ни, защото не можеше да си и позволи да отговори по друг начин. Не така стоят нещата с правителството и парламента, те отдавна не си дават сметка какво говорят. Това не е извинение за тях, нито ги освобождава от отговорност. Констатация просто. Създаваш изкривена реалност, разпространяваш я, застъпваш се за нея, започваш да живееш в нея като си сигурен, че знаеш какво правиш. До момента, в който без да си даваш сметка вместо ти да контролираш пропагандата, тя вече те контролира теб. Играеш по нейните правила, а си сигурен, че мислиш ти.

8. А това вече дори не е пропаганда или хибридна война. Защото последните две са лъжа и манипулация, но водени от логиката, която се опитват да изкривят. Това вече е матрицата отвътре, симулакър без паролите за изход, паралелна вселена, в която пребиваваш безволево и безсубектно. Тук обичайната препоръка към такива хора е да почнат да мислят логично, да се информират, да четат. Проблемът е, че за тях вече няма смисъл, не е това подходът. Разумът се разбива в личностовата дисхрамония като в бетонна стена. Те пречупват всичко през една  практически клинична картина на психично функциониране.

А за госпожата от хипермаркета все още има надежда за осъзнаване и разбиране. Стискам й палци да се справи.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.