Как се прави фактчек по правилата на журналистиката

Как се прави фактчек по правилата на журналистиката
10-09-2023г.
0
Гост-автор

За сведение на БТВ, когато правят фактчек на фактите, е хубаво да ме бяха потърсили с право на отговор, за да им покажа, че филмът ми за биолабораториите, финансирани от Пентагона, е заснет и излъчен още преди 4 г. от ливанската телевизия Al Mayadeen, която очевидно не е руска телевизия (линк по-долу в коментара), и показва биолабораторията, финансирана от Пентагона, в Тбилиси, Грузия. 

Филмът показва, че Пентагонът е финансирал такива биолаборатории в 25 държави по света – информация, базирана на документи. 

Никога не съм казвала, че в България има американски биолаборатории, в които се разработва оръжие. Това, което казах, е, че Пентагонът започва програма, свързана с изследвания на вируси и български войници във ВМА. 

В статията си показах документи по програмата, които БТВ удобно пропуснаха да покажат. Документите са от регистъра на федералните поръчки и договори на правителството на САЩ. 

„Възраждане“ отправиха парламентарно питане и поискаха да им бъде предоставено споразумението, подписано между представители на България и представители на САЩ по повод тази програма, както и цялата съпътстваща кореспонденция. Такива документи не бяха предоставени. 

Ако БТВ искат да разследват истината, би следвало да поискат въпросното споразумение и цялата съпътстваща документация и кореспонденция с американските военни, за да се знае каква е тази програма и какво включва. 

Така се прави фактчек или поне така е по правилата на журналистиката.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.