Кой ги финансира?

Кой ги финансира?
27-10-2022г.
0
Ники Хаджихристева

Just Stop Oil.
Тази екологична група съществува от по-малко от година, но вече нашумя в медиите с вандалските си протести, много от които в музеи.  
Кой ги финансира?
Каналите за финансиране на Just Stop Oil са почти напълно непрозрачни, уебсайтът кани поддръжниците да даряват чрез Ethereum.
Към днешна дата единственият потвърден спонсор на Just Stop Oil е базираният в САЩ Climate Emergency Fund, който предоставя грантове и финансиране на екологични движения и организации по целия свят. Води се от Айлийн Гети, наследник на състоянието от 5,4 милиарда долара на Гети, придобито чрез семейната петролна компания.
Няма доказателства, че Айлийн Гети има финансов интерес в изкопаемите горива или че може по някакъв начин да спечели от разрушителните действия на Just Stop Oil, всъщност тя изглежда наистина решена да използва огромното си състояние, за да подкопае традиционната енергийна индустрия. Много екологични групи са се възползвали от неговата щедрост, включително противоречивия Бунт срещу изчезване (XR).
Фактът, че Just Stop Oil и XR получават стотици хиляди долари от един и същи източник, е забележителен по повече от една причина. Тяхната тактика е пряко вдъхновена от същия човек, Роджър Халам, който също помогна за основаването на Insulate Britain.
Въпреки очевидния развод, XR продължава да използва разрушителните стратегии на Халам, много от които застрашават обществената безопасност и са изложени на висок риск от отприщване на обществена реакция срещу групата и екологичния активизъм като цяло.  Официално същите тези опасения накараха XR да се откаже от действията си срещу летище Хийтроу.  Алтернативно обяснение може да бъде, че най-големият кредитор на Extinction Rebellion, милиардерът от хедж фонд Кристофър Хон, има дял от 730 милиона евро в летището.
Всички пътища водят към Сорос!
Хедж фондовете печелят от хаоса. Ключов пример е 'shorting' на британската лира през септември 1992 г. Известна като Черна сряда, тя спечели на Quantum Funds 1,8 милиарда долара за един ден от своя собственик Джордж Сорос.
Като се има предвид, че XR, Stop Big Oil и Insulate Britain сеят хаос, може да не е съвпадение, че поне първата група е потвърдила, че получава финансиране от скандалните фондации на Сорос за отворено общество (OSF).
През август 2019 г. независим изследовател се сдоби с вътрешни XR документи, свързани с финансирането на групата. Те установиха, че групата е събрала най-малко 1 милион долара през първата си година на работа - цифра, която може да бъде значително по-висока, като се има предвид, че общото дарение от OSF не е посочено, за разлика от приноса на всеки друг дарител. Тази сума очевидно се пази в тайна дори от самите вътрешни лица на XR.
Други документи, получени от изследователя, включват "общ преглед" на дейностите на XR и илюстрират неговите "цели", включително тази да покаже на "активисти (включително международни), че е възможно да се осъществи невъзможен план и да се проведе бунт... също за подкрепа на по-нататъшни бунтове“.  (статия от Феликс Лившиц, обобщена и преведена)

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.