Леонов и първото излизане в открития космос

Леонов и първото излизане в открития космос
20-03-2023г.
0
Гост-автор

Първото излизане в открития космос е направено от космонавта Алексей Леонов на 18 март 1965 г. от борда на „Восход-2“ – в орбита от 450 км. от Земята (това беше резултат от грешка - първоначално беше планирана 200-километрова орбита).

 В СССР разхерметизацията на шлюза се смяташе за момент на излизане, в САЩ - когато астронавтът подаде главата си навън.

"Когато изплувах от шлюза, в първата минута дъхът ми спря: яркото слънце, необикновената тишина! Безкрайност. И някъде далече долу - синята Земя. Чувам в слушалките си гласовете на онези, които ме гледат с помощта на телевизионни камери от Земята: "Вижте, вие сте живи...", каза Леонов.

В същото време, поради огромната разлика в налягането отвътре и отвън, скафандърът се изду и астронавтът не можеше нито да се качи във въздушния шлюз, нито да задържи нещо, а в скафандъра имаше само 30 минути кислород. 

Без да докладва обратно на Земята, космонавтът взе решение - да облекчи прекомерното налягане от скафандъра, който заплашваше да кипне азот в кръвта. Необходимо е да се влезе в люка с крака напред, но това не проработи - тогава, в нарушение на инструкциите, астронавтът влезе първо в шлюза с главата и се обърна.

Когато Леонов кацна, главният конструктор Королев попита: „Защо не съобщихте какво се е случило (с костюма и в шлюза?)“. Леонов предложи да се отбележи времето „Какво ще направите? Ще създадете комисия - това са 5 минути, избраха отговорник за всичко - 5 минути, питаха 5 минути, съвещаваха 5 минути, излизаха с доклад - още 5 минути, взеха решение (което вече изпълних себе си) - 5 минути и вече бях мъртъв. Каролев се съгласил.

А НАСА също забрани на астронавтите да излизат в космоса поради постоянни повреди в американските скафандри (въпреки че изглежда, че има видео, където ги носят на Луната). 

За работа извън МКС (която скоро ще бъде наводнена) астронавтите използват руски скафандри  "Орлан". Между другото, един от "Орланите" беше изхвърлен от МКС и полетя, плашейки астрономите - от него беше направен сателит. Ю.В.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.